Коли краще тренуватися – вранці чи ввечері? Як заняття спортом – будуть впливати на мозок, серце, імунну систему? Чи не буде шкоди колінам, якщо бігати марафони? Чому після інтенсивних тренувань хочеться їсти сухофрукти?

Ці, а насправді, ще сотні подібних питань почали хвилювати мене, ще відколи став серйозно займатися бойовими мистецтвами, а потім – бігом.

Як науковець – я вивчаю “тонкі механізми”, що управляють життям клітини. В лабораторії ми використовуємо різні моделі та методи, щоб зрозуміти – яким чином відбувається: передача сигналу з поверхні мембрани до ядра, активація генів, ріст клітини чи її загибель та інші. Часто, істина не лежить на поверхні, а захована в деталях та нюансах в яких надзвичайно цікаво розбиратися. Фундаментальні знання – часто не є такими абстрактними, як їх уявляють. Насправді, вони зазвичай і є основою практичних розробок.З 2005 року основним видом спорту для мене було Кіокушинкай карате, тренування з часом почав доповнювати бігом, йогою, цигун. У 2011 році – атестувався на І дан (чорний пояс). Вивчав й китайські бойові мистецтва, а у 2014 році – три тижні провів у легендарному монастирі Шаолінь, колисці бойових мистецтв. З 2016 року вже більш прицільно почав займатися саме бігом, трейлранінгом.

Власне, так поступово і викристалізувалася ідея створення Лекторію у рамках якого для всіх хто займається спортом (біг, плавання, бойові мистецтва та ін.) можна було б сумістити теорію (науку) та практику (досвід).А ідеї – треба втілювати. Хіба ні? 🙂

SPORTY

Sporty – спільний проект з Креативним простором “Часопис”.

Sporty – це лекторій для тих, хто хоче тренуватися правильно і жити довго. В рамках заходів науковці, а також фахівці з медицини та спорту діляться теоретичними та практичними знаннями щодо занять спортом, зміцнення здоров’я та досягнення довголіття. Окрім цілком прикладних аспектів, що стосуються побудови тренувань, відновлення та дієти, лектори простими словами розказують про біохімічні та фізіологічні процеси, які відбуваються в організмі людини.Наука – допоможе тренуватися ефективніше та жити довше!


Вже 10 квітня в рамках Лекторію відбудеться перша Лекція: “Біг, стрес і шаперони”

На якій розглянемо:- Що таке гомеостаз? Механізми, що забезпечують його підтримку.

– Біг, як стрес. Біг vs стрес.– Яким чином відбувається адаптація до бігу організму людини.

Шаперони – маленькі захистники від великого стресу.

Перетренування: як запобігати і що робити при винекненні.

– Явище суперкомпенсації: як це працює

і звісно, практичні для бігунів речі:

Case studies: марафони, ультрамарафони – яких стресових факторів очікувати, як їх мінімізувати, що робити при виникненні типових стресових ситуаційЗапрошую всіх, кому ці питання цікаві і актуальні – відвідати Лекторій!

Be smart. Do sport. Live long!

P.S. На підписників блогу time2trail.in.ua чекає сюрприз – промокод на 10% знижку на відвідини Лекторію 😉

Категорії: Наука і спорт

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *