Вдихніть. Видихніть. Що може бути простіше і природніше? Але чому ж тоді часто під час бігу дихання збивається і бракує повітря? Якщо ви почали бігати, вам потрібно знати як дихати правильно під час пробіжки. Нижче ми розглянемо фізіологічні особливості процесу дихання, зміни, які відбуваються під час бігу, а також – як правильно дихати, коли ви бігаєте.


Далі:1. Фізіологія дихання

  1. Як відбувається легеневе дихання
  2. Дихальна система
  3. Як легені адаптуються до бігових навантажень

2. Біг і ритм дихання3. Правильне дихання

  1. При розминці
  2. Під час бігу
  3. При заминці
  4. Під час бігу на різні дистанції
  5. Носом або ротом
  6. Під час бігу в холодну пору року

4. Як підвищити ефективність дихання5. Біг та біль у боці 1. 4 причини болю в боці

  • Занадто інтенсивне навантаження
  • Недостатньо глибоке дихання
  • Занадто рясний прийом їжі або недостатній перерву після їжі
  • Порушення в роботі органів шлунково-кишкового тракту

2. Що робити, якщо з’явилися болі в боці 3. Що робити, щоб не боліло у боці


Фізіологія диханняУ фізіології дихання визначають як переміщення кисню із зовнішнього середовища до клітин органів і тканин, а також протилежно-спрямований транспорт вуглекислого газу з клітин – у зовнішнє середовище. Фактично, це неперервний, досить складний, процес, під час якого відбувається оновлення газового складу крові. Кисень, який отримують клітини – надалі використовується в окисно-відновних реакціях, що супроводжуються утворенням енергії необхідної для життєдіяльності та росту організму.

Доросла здорова людина в стані спокою за хвилину здійснює в середньому 16-20 дихальних циклів. У дітей частота вдихів-видихів – більша, у людей похилого віку – менша. Крім того, дихання сповільнюється під час сну (12-14 за хвилину) і частішає при емоційному збудженні або фізичному навантаженні.

Процес дихання складається з трьох взаємопов’язаних ланок: зовнішнього, або легеневого дихання, транспорту газів кров’ю і внутрішнього (тканинного) дихання.

Розглядаючи дихання під час бігу, ми зосередимося саме на зовнішньому диханні. Легеневе дихання включає як газообмін між атмосферним і альвеолярним повітрям, так і обмін газами між альвеолярним повітрям і кров’ю в легеневих капілярах.

Як відбувається легеневе диханняКлючова роль під час вдиху належить діафрагмі – непарному поперечно-смугастому м’язу, що розділяє грудну і черевну порожнини. Межа діафрагми проходить по нижньому краю ребер.

Під час вдиху діафрагма стає більш пласкою, а за допомогою міжреберних м’язів – відбувається припідняття ребер, що призводить таким чином до збільшення об’єму грудної клітини і сприяє розширенню легенів. При цьому відбувається падіння тиску повітря в самих легенях, що спричиняє «затягування» повітря з атмосфери, де тиск вище.

Під час видиху діафрагма розслаблюється, стаючи більш опуклою, розслабляються і міжреберні м’язи, що призводить до опускання ребер. Як наслідок – зменшується обсяг грудної клітини, легені стискаються і повітря виходить назовні.

Дихальна система

Продовження статті читайте на LiveLong – тут


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *