Напевно важко знайти серед бігунів таких, які б не хотіли бігати швидше. Любителі і професіонали, юніори та літні атлети – всі бажають збільшити швидкість бігу. А від чого ж вона залежить? Як навчитися бігати швидше? Якщо абстрагуватися від рельєфу, погодних умов, то швидкість бігу буде залежати від двох чинників: генетики і тренувань.

У наших генах закодована інформація, яка буде визначати роботу всіх клітин, органів і організму в цілому. Наскільки швидкими будуть м’язи атлета? Як буде реагувати на фізичні навантаження серцево-судинна система? Чому в одних людей краще виходить біг на короткі дистанції, а у інших – на довгі? Все це закладено в генах і проявляється в особливостях будови і роботи м’язів опорно-рухового апарату людини, а також інших органів і систем.

Далі:

1. М’язи та спадковість

2. Повільні і швидкі м’язові волокна

1. Повільні або ST волокна

2. Швидкі або FT волокна

3. Чи може змінюватися кількість та співвідношення ST і FT-волокон в організмі

4. Максимальне споживання кисню

5. Економічність бігу

6. Інтерв’ю з Дмитром Ніколайчуком

7. Вправи для розвитку швидкості бігу

1. Гірки

2. Спеціальні бігові вправи

3. Відрізки

М’язи та спадковість

В організмі людини близько 600 м’язів, більшість яких задіяно під час бігу. Сам по-собі скелетний м’яз являє собою жмут тонких поздовжніх волокон – міофібрил, до складу яких входять скоротливі білки актин і міозин, що забезпечують рух. Міофібрили бувають декількох типів, співвідношення яких в м’язі як раз і визначається спадковістю. Значною мірою від цього співвідношення буде залежати швидкісні показники людини і її «перспективи» не тільки у бігові але й в інших видах спорту.

Повільні і швидкі м’язеві волокна

За швидкістю скорочення розрізняють міофібрили, що «повільно скорочуються» або повільні (ST від англ. Slow twitch) і міофібрили, що «швидко скорочуються» або швидкі (FT від англ. Fast twitch).

Продовження статті, а також інтерв’ю з Дмитром Ніколайчуком про те, як розвивати швидкісні якості – читайте на LiveLong тут.

P.S. А вже 14 травня в Креативному просторі “Часопис” у рамках Лекторію Sporty Дмитро розповість про те, як тренуватися ефективніше: “Train to gain: як тренуватися любителям і досягати результатів”Забігайте 😉

Категорії: Наука і спорт

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *