Третій день у Великому степу розпочався рано. Ще не встигло зійти сонце, а в таборі почалося пожвавлення. Учасники 70-и кілометрової гонки та ті, хто їм співчував:) позалишали намети і поступово підтягувалися до стартової арки, звідки о 6 ранку мав відбутися старт. Всього цього року на ультрадистанцію вийшло близько 150 атлетів, з них майже 5-а частина – представниці прекрасної половини людства. Крім того, вперше відбувалися естафетні змагання – ще близько 30 команд змагалися в цьому форматі.

Температура повітря вранці була всього +5-6С, тож на учасників ультра – було холодно дивитися. Надягнув на себе все, що було на утеплення – джинси, фліску, куртку. Ось, нарешті, зворотній відлік і – старт! Колона здіймаючи куряву поступово уходить дорогою в «гори». Загалом, дистанція складається з 2-ох «петель» по 35км. Орієнтуючись на минулорічні результати – очікую, що лідери серед чоловіків подолають першу половинку дистанції орієнтовно за 3-и години, а серед жінок – 3-3,5год. Зважаючи на це – вирішую скористатися нагодою і ще трохи поспати 🙂

Втім, прокинутися довелося значно раніше, ніж би хотів. З 8 ранку сонце почало вже добряче підсмажувати намета і перебувати у ньому ставало все важче. Вирішую зробити зарядку й пробігтися в напрямку, з якого завершуватимуть перші 35км лідери.

Порозтягувався і почав пробіжку за 10хв до дев’ятої. Не встиг пробігти й кількасот метрів, як побачив першого з лідерів чоловіків. Майже одразу за ним бігли другий і третій. Четвертий і… Не може бути! На зустріч біжить Оксана! Темп близько 4:40-4:45хв/км, по часу подолання першої половини 70км дистанції – це 3год і 5хв(!). Розвертаюся і біжимо разом до транзитки, де Оксана має забрати гелі на 2-у частину дистанції. Помічаю, що 6-ою з відставанням усього в кілька хв. до транзитки підбігає учасниця з Росії.

План розминочної пробіжки зранку трохи потрусити та зробити кілька прискорень – вирішую модифікувати і після транзитки пробігтися в хорошому темпі з Оксаною. Не встигли відбігти й 500м – наздоганяємо учасника ультра, якого скрутила судома. Оксана стає 4-ою в абсолюті.

Прощаюся з Оксаною і біжу кілька км до стартового містечка, бажаючи Оксані – утримати позицію і перевагу. Втім, хоча Оксана так і фінішувала 4-ою в абсолюті (!) події на гонці розвивалися драматично. Переміг казахський атлет за 6год і 40хв. Росіянка прибігла 2-ою в абсолюті, оновивши свій же рекорд траси 7год 17х. Третім фінішував – казахський триатлет за 7год рівно. Повні фінішні протоколи – тут.

Як же проходила сама гонка?

Невелике пост-фінішне інтерв’ю з Оканою.

Оксано, вітаю з чудовим результатом! Розкажи як проходила гонка і боротьба на дистанції?

– Зі старту кілька кілометрів після початку – бігла за лідерами. Наздогнала російську атлетку, Марину. Так ми з нею пробігли до наступного КП. Але оскільки я тільки набирала воду – не зупинялася, то вибігла раніше і почала відриватися. Втім, бачила, що суперниця сильна – й не дуже відстає. Сподівалася зробити гарний відрив на 2-ій пол. траси, де були підйоми, які я проходила швидше ніж суперниця. До 60км все йшло чудово – я навіть в якийсь момент вийшла на 2-у позицію в абсолюті. Але потім, десь 62-67км мене «накрило». Далася в знаки трохи зашвидка 1-а половина. Темп сильно впав. Мене наздогнала Марина, потім ще хтось із чоловіків. Тільки на 67км трохи полегшало і змогла знову взяти гарний темп. Так і фінішувала.

Ти пробігла з другим результатом 7год 2хв, лише на 10хв поступившись Марині й також побивши минулорічний рекорд Марини у 7год 16хв. Скажи, задоволена результатом?

– Звісно, хотіла перемогти. Втім, оскільки старт був більше підготовчим до основного (115км зі значним набором), який буде через місяць – то результатом задоволена.

Що тобі сподобалося на Tengri Ultra?

– По-перше – чітка організація. Це заслуга як головних організаторів з «Екстремальна Атлетика» – Тимура Артюхова, Вадима Винокурова, так і волонтерів. Контрольні пункти (КП) – були чудові! По-друге старт цікавий гарними краєвидами й різноманіттям покриття: тут вам і твердий та м’який грунт, кам’янисті ділянки, пісок… І, нарешті, хоча й полюбляю довші траси з великим набором Tengri Ultra – чудова дистанція для швидкого бігу. А ще (посміхається) тут класні призи та душевна атмосфера!

Чи була для тебе спека – лімітуючим фактором?

– Загалом – ні. Після ультра в ОАЕ (проект «Долаючи пустелю») – це не настільки жарко (сміється:). На КП намагалася поливати голову, а також – достатньо пити ізотоніка Nutrixxion – дуже допомагало!

Кому б ти порекомендувала бігти Tengri Ultra?

– В першу чергу – всім любителям швидких трейлів. Тим, хто хоче побачити степову екзотику й спробувати свої сили на відносно жаркій трасі з різноманітним рел’єфом. Степ – дійсно неймовірне і дуже красиве місце! Чого вартують хоча б квітучі маки, які ми сьогодні пробігали або ж дві черепахи, які зустріла неподалік каньйону!

Що ж для Оксани змагальна частина сьогодні закінчилася. А от мені завтра тільки виходити на старт. Добре, що не о 6 ранку, а о 7-ій. Зайва годинка сну зараз – зовсім не зайва 😉

На моїй дистанції 35км – стартуватиме аж 400 учасників, тож гонка обіцяє бути цікавою. І, вже не дочекаюся на власні очі насолодитися степовими краєвидами!

Категорії: УльтраСвіт

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *