Свій перший трейл – “Вовче горло”, організований Костянтином Желєзовим і Марафонклубом “Киев-42195”, пробіг у 2013 році. Забіг проходив поруч із селищем Зазим’я під Києвом. Траса була у два кола орієнтовно по 5км кожне із перепонами у вигляді болотистих ділянок, рівчачків з водою та невеликої ділянки з піском.

Тоді, вперше бігли командою від СК “Науковець” (компанію мені склали Andrii Blanutsa і Maksym Chepelievу) і, навіть, посіли 3-є місце 🙂 Можливість помісити багнюку та ще й отримати за це призи – мені дужже сподобалися – тож з того часу і почалася моя поступова міграція у трейли.

У 2017-ому – вперше кількість офіційних трейлових стартів переважила кількість шосейних 🙂 Всього у минулому році брав участь у 15 стартах, в т.ч. були скандинавська хода, тріатлон, гірський марафон, ультра… Які ж лишилися враження? Давайте про все по-порядку.


Цілі та Підготовка

Задача на рік була підготуватися до 1-ої ультрадистанції (близько 60км), а також тріатлону. Однак, зрештою, тріатлон став швидше допоміжним інструментом для прогресування у бігові. Ключовими для себе визначив 2-а старти гірський марафон #Дземброня_трейл та #ChornohoraSkyMarathon. Про це, власне, писав у минулорічному біговому звіті.

Підготовку до сезону 2017 почав у 2-ій пол. січня. Відповідно,сам біговий сезон “розклався” на 3-и частини: січень-квітень (30 квітня #Дземброня), травень-серпень (18 серпня #ChornohoraSkyMarathon) і вересень-листопад, бо ж після Чорногори лишалася ще ціла осінь. Загалом, якщо перша і друга частини пройшли жваво і продуктивно, остання третина як то кажуть “не заладналася з самого початку”. Спершу невелика травма, яка на 2,5 тижні вивела з ладу – міг тільки робити ОФП та плавати. Тиждень відновлювального бігу аж тут – майже на тиждень підкошує ентеровірусна інфекція з температурою та вкрай неприємними спазмами кишечника – із фізпідготовки лишилися тільки спринти до санвузла :))) А “кульмінацією” цієї темної смуги – стало пробите колесо авто і запізнення на 2 години на старт #IrdynTrail 8 жовтня. Дякую організаторам і Олег Шиятий, що таки дозволили пробігти хоча б поза заліком…

Основні milestones у підготовці:

  • гірки, гірки і багато гірок – все, що можна знайти-використати в Києві:)
  • робота над базовою швидкістю
  • робота над МПК
  • відпрацювання техніки бігу по пересічній місцевості (різні температурні та погодні режими);
  • відпрацювання режимів гідратації та харчування

Дужже допомогло проведене тестування у VO2max Lab, яке зробив у грудні 2016р. та поради-консультації від Volodymyr Tkachenko.

Отож, тезово про 2017 рік. Побігли!


– Взяв участь у 2-ох забігах у Китаїво – Kitaevo XC Race & Trail Run (звіти ось тут: Весна і Осінь), а також у Trail Half Marathon Goloseevo які організувала Екатерина delfineja Яковенко. Скрізь попадав на подіум. Навесні був 3-ім в абсолюті і 2-им у категорії на забігові в Китаєво. Влітку на півмарафоні став 4-им у абсолюті й категорії – але 4-е місце виявилося теж призовим з крутезним призом сертифікат на відвідання VO2max Lab! А восени – забіг вже на першу сходинку і в абсолюті, і в категорії. У стартах, які організовує Катя беру участь вже 2-ий рік – приємно, що рівень тільки зростає!

– взяв участь у всіх 5-и стартах Академічної ліги (#Academic_League). На кожному зі стартів покращив свої минулорічні результати, однак і конкуренція цього року була набагато сильніша, ніж у минулому. Так, у 2016-ому з результатами 9-5-13-7 місця в абсолюті й участю усього в 4-ох з 5-и стартів (останній прохворів) мені пощастило посісти 3-є місце в абсолютному заліку Ліги серед чоловіків за сумою набраних балів (34 бали), бо сильні бігуни брали участь у 2-3 стартах ліги. Цього року незважаючи на свої 6-7-4-7-8 місця і сумарно 52 бали – лише 4-ий. Причому все вирішував забіг на Дніпровській десятці – де Віктор Роговий знову виборов 3-є місце в абсолюті й випередив мене у заліку. Що ж, є за ким тягнутися 🙂 У своїй віковій, як і минулого року – став другим.

RunFest – це був святковий пробний формат заходу на річницю незалежності, спробував себе у скандинавській ході. Все відбувалося через тиждень після ультри, тож особливо не напрягався, ще й 2 місце посів 🙂

Тріатлон. Довго шукав підходящий старт – щоб влітку, коли можна без гідрика плавати, у місті, де можна зорендувати вєл (власного поки немає). Зрештою – найоптимальнішим став #IronWay у Харкові, де отримав посвяту у триатлети 🙂 Хвалитися результатом поки за рано, а от над чим попрацювати – цілий список…Із позитивних моментів першої спроби – 4-е місце в абсолюті на біговій дистанції (враження про перший тріатлонний спринт – тут).

RunAcademy Day – новоформатний захід лекції+пробіг. За великим рахунком, проект пілотний і має на меті залучити студентство Могилянки (National University of “Kyiv-Mohyla Academy” (NaUKMA)) до бігу і ЗОЖ. Команда волонтерів – була супер! Втім, організація з”їла чимало сил та часу, жорстко недосипав аби все встигнути. Тому, всього 4-ий у абсолюті і 2-ий у своїй віковій.

Гірський марафон “Дземброня” (#Дземброня). Цього року хоч і бігли “запасний” варіант траси але на всі 42+км. Так само, в рамках гірського марафону проводили ЧУ з гірського бігу на довгі дистанції. Поборовся за призи, помісив глинистий грунт, все як годиться. В підсумку – посів 4-те місце в абсолюті. В командному заліку – 1-е місце разом з Andrii Blanutsa і Павло Биченок (Pavel Bychenok). Враження про організацію та сам старт – лишилися дужже позитивні (звіт – тут)

Chornohora Sky Marathon. Минулого року отримав хороший досвід участі на “половинці” траси (#ChornohoraSky Race). До першої ультра вийшов якщо не у ідеальній формі, то в дуже хорошій. Конкуренція була сильною але теж вдалося потрапити на подіум. І в заліку на Піп-Іван і в загальному заліку був 3-ім. Докладніше описав усе тут.


Трохи статистики:

  • Загалом набігав майже 3211 км за рік, найбільше у червні (367 км)
  • наплавав, наїздив вєло – 74 км і 1108км відповідно.
  • 15 стартів
  • 13 подіумів (11 індивідуальних, 2 командних)
  • ІІІ місце на Botanic Callenge (#BotanicCallenge) в абсолюті серед чоловіків
  • 4-е місце на Академічна ліга ( #AcademicLeague) в абсолюті серед чоловіків
  • ІІ місце на Академічна ліга ( #AcademicLeague) у категорії 30-39 років серед чоловіків

Acknowledgements

Насамкінець хочеться щиро подякувати тим людям, які зробили можливим цей чудовий та плідний біговий сезон і надихають рухатися до наступних вершин.

  • В першу чергу – моїй коханій Yulia Bezvershenko та чудовій @Valya Skorokhod – які підтримують і в процесі підготовки, і на старті і, знаходячись вдома.
  • Одноклубникам Lenina Olenieva і Maksym Chepeliev, а також зав VO2max Lab – Volodymyr Tkachenko, які охоче ділилися власним досвідом, консультували та допомогли спланувати підготовку до бігового сезону.
  • Олександр Рябцев (Alex Riabtsev) та Kostya Peresiedov, які не лише допомогли втілити ідею RunacademyRun, а й долучили до активностей Асоціація Випускників НаУКМА. Dana Gurgu, яка разом із Волонтерами зробила цьогорічний RunacademyRun.
  • Організаторам бігових івентів на яких виступав цього року (Chernitskyi Dmytro, Екатерина delfineja Яковенко, Konstantin Zhelezov, Dima Nechvolod, Maksym Mramornov, Andrii Blanutsa) та їхнім командам і волонтерів.
  • Всім з ким змагався, а особливо Serhii Popov, Сергій Сапіга, Володя Крицкалюк, Сергій Расчупкін, Павло Шутенко – за конкуренцію, приклад та стимул ставати кращим.
  • Друзям з SCS “Sport club “Scientist” – разом з якими організували купу стартів у 2017-ому.
  • Yulia Bezvershenko, Andrii Paliichuk, Tetyana Vakulyuk – які надихнули таки створити власний блог 🙂

Що ж, будемо рости далі та рухатися до нових вершин і цікавих цілей!

P.S. @Valya Skorokhod, доречі, у майже 1,5 річному віці взяла участь у першому в своєму житті забігові – #AcademicMile і отримала першу медальку. В міжсезонні – вже посилено трейлить калюжі, причому такі, що навіть тато їх намагається оминати :-))) От вам і приклад синергічної дії генів та виховання 😉

Про плани на сезон 2018

Календар стартів практично готовий. Продовжу організовувати та виступати на #AcademicLeague. Бігатиму в складі команди SCS “Sport club “Scientist”. Проект RunacademyRun – будемо й далі розширювати. Продовжую шліфувати плавальні навики, кручу педалі – тож хотілося б зробити олімпійку цього року.Із пріоритетних стартів планую бігти #GutsulTrail, #Дземброня та #ChornohoraSkyMarathon. Ще буде один 100км старт закордоном але де саме і коли – побачимо трохи згодом :)#time2trail, #runacademyrun, #academicleague, #trail


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *