Каскад озер, викладені плиткою доріжки для прогулянок, квітники, затишні альтанки та мальовничі пейзажі – ось таким зустріне Вас парк “Феофанія” навесні. Недарма – це одне з найпривабливіших місць для відвідин та відпочинку (віртуальний тур, фото – можна подивитися на веб-сторінці Парку). А ще, зовсім поруч – знаходиться Свято-Пантелеймонівський собор (це його видно на фото). На великі церковні свята – до Собору справжнє паломництво.

Саме на території парку та у припарковій зоні – вже понад 5 років проводяться забіги: Feofania FUNRUN (з 2013р.) та Феофаніївські гірки (з 2015р.). Сьогодні мова йтиме про останній. Назва забігу говорить сама за себе – це не якийсь там «плоский» парк-ран, а дещо набагато цікавіше. Хоча Феоаніївські гірки і не є “класичним” трейлом (тільки третину траси складає ґрунтове покриття), його гірки сподобаються як досвідченим трейлранерам, так і початківцям, яким цікаво спробувати свої сили у трейлі.

Ідея проведення забігу виникла у 2015 році. З тих пір разом з одноклубниками із SCS “Scientist” організовуємо бігове свято. Безпосередньо займаюся пошуком Волонтерів та Спонсорів, облаштуванням стартового містечка але основна моя роль – прокладання маршруту дистанцій, а також розмітка. Свого часу, ще з осені 2007 року, набігав по Феофанії чимало, в т.ч. такими стежками, куди дужже рідко заходять відвідувачі 🙂 А все тому, що пощастило жити 3-и роки зовсім поруч з Парком у аспірантському гуртожитку, та й Інститут Молекулярної Біології та Генетики НАН України у якому працюю понині – теж знаходиться неподалік.


Стартово-фінішна зона

Знаходиться поруч з озером, саме до неї спускається вул. Лєбєдєва. Тут розташовуються: стартова арка, намети для перевдягання, пункт гідратації, столик для реєстрації та видачі номерів, намет для зберігання речей. Помітити місце старту з деяких частин парку не просто, бо воно стоїть трохи у низинці. Втім яскрава стартова арка та червоні намети клубу СК «Науковець» – можуть слугувати гарним орієнтиром. Крім того, якщо Ви приїздите за півгодини чи менше на сам забіг – то вже гратиме музика, простуйте прямо на неї.

Після завершення забігів – на всіх учасників у стартово-фінішній зоні – чекають гарячий чай та смаколики 😉

Маршрути дистанцій

З часу першого старту у 2015 році, маршрут гірок щороку доповнював новими тягунами і гірками, щоб і самому розім’ятися і щоб учасників не розчаровувати, бо ж присутність “гірок” у назві – все ж зобов’язує 🙂

Дистанції

Власне, учасникам пропонується 2-а варіанти дистанцій:

3км – короткий забіг для чоловіків та жінок (поза заліком Академічної ліги-2018);

6км – заліковий забіг Академічної ліги-2018 (для жінок);

12км – заліковий забіг Академічної ліги-2018 (для чоловіків).

Перша, коротка дистанція, складається з однієї гірки та довгого пологого спуску. Вдвічі більше 6км коло включає частину 3км траси, а також додаткові дві петлі: одна перед підйомом біля джерел, а інша – перед дамбою, схилом над озерами, без сумніву найулюбленіша усіма учасниками «гірок» частина траси 🙂

Покриття тут на будь-який смак: ділянки шосе на яких можна гарненько розігнатися, мощені плиткою паркові доріжки, грунтові дороги та стежки у припаркової та парковій зонах.

Перепади висоти становлять близько 50м на 3км коло, і 130м на 6км коло.

Розмітка траси – червоно-білою монтажною стрічкою. Раніше розвішували її за день до старту але оскільки більшість розмітки співробітники та всі небайдужі встигали познімати –то розмічаємо трасу вранці у день забігу.

3км

Від стартової зони – біжимо з невеликим підйомом по шосейній дорозі, яка одразу виводить до озера. Нікуди повертати не треба – слід рухатися прямо дорогою, яка переходить у бруківку аж до металевого паркану. Тут буде непомітний здаля різкий поворот праворуч (Волонтер допоможе поворот не проминути). Широкою доріжкою – спускаємося до озера та через Західні ворота парку – рухаємося широкою ґрунтовою дорогою прямо. Нікуди звертати не потрібно. Залежно від Вашої швидкості, за якийсь час Ви побачите будівлю бювету з червоної цегли, тут виходить вода аж з трьох святих джерел. Дорога-стежка оминає бювет з правого боку і виходить на крутий підйом. Ближче до вершини пагорба – знову починається асфальт, вона упирається у шлагбаум, який треба оббігти й повернути праворуч на гарноасфальтовану вул. Лєбєдєва. Рух машин, окрім днів великих церковних свят, невеликий, тож трасу не перекриваємо. Тому, варто зберігати пильність та рухатися ближче до узбіччя. Невдовзі з правого боку з’явиться Свято-Пантелеймонівський монастир, а далі Ви вибігаєте на невелику площу із роздоріжжям. Праворуч – ворота і дорога до Собору, а ліворуч – шлагбаум і ще один пропускний пункт до парку. Шлагбаум на час забігу відкривають (зазвичай:) і бігунів пропускають. Після цього Вам лишається просто збігти пологим асфальотованим спуском. Сил не економте, бо ж далі тільки – фініш!


6км

Початок такий самий, як і у 3км дистанції. Після вибігання із Західних воріт парку – через 200 метрів поворот на стежку ліворуч, невеликий тягун. Щоб поворот ніхто не проскочив – там, звісно, чатуватиме Волонтер. Після тягуна – поворот праворуч і стежкою рухаємося до різкого спуску – між дерев праворуч, вибігаємо біля бювету зі святими джерелами. Тут «петелька» закінчується і так само, як на дистанції 3км – вибігаємо на першу велику гірку. Далі маршрут аналогічний для маршруту 3км аж до стартової арки.

Від стартової арки треба зробити поворот ліворуч, рухатися доріжкою вздовж озера (воно буде з правого боку), аж до дамби. Перебігаємо дамбу, знову на доріжку до озер – тепер вони будуть з лівого боку. За останнім озером – мощена плиткою доріжка закінчуються і оббігати його треба ґрунтовою стежкою, яка залежно від погоди, може бути досить слизькою. Перед наступним озером – стежка знов виводить на доріжку. Продовжуємо бігти вздовж озер, які лишаються по-ліву руку. Недобігаючи метрів 200 – поворот-сюрприз на стежку, що біжить вгору схилом пагорба. Пильнуйте, бо можуть бути затори із учасників 😉

Щоб ніхто цю найпопулярнішу Феофаніївську гірку випадково не проминув – тут чатуватиме Волонтер. А ще – фотограф :-)Забігаємо-заходимо вгору.

Стежкою ліворуч і за розміткою слід рухатися до спуску, який знову виведе на асфальтовану дорогу. Тепер дівчата фінішують, а хлопці, аби повніше насолодитися красою Феофаніївських гірок – біжать на друге коло…


Як дістатися парку?

Авто

Тут все просто – вбиваєте у навігатор адресу парку вул. Академіка Лєбєдєва, 37 і їдете. Власне, орієнтиром тримайте кінцеву зупинку маршруток №548 та №444, від неї доїдете до Центрального входу у парк – там є парковка.

Громадський транспорт

Найзручніших варіантів два: маршрутки №548 і №444. Перша відправляється від мВиставковий центр і за 15хв довезе Вас до кінцевої зупинки, що знаходиться за якихось 300 метрів від центрального входу у парк. Маршрутка №444 – слідує від мАрсенальна через мПечерськ, Дружби народів, Деміївська, Голосіївська і так само Виставковий центр. Обидві маршрутки проїздять також мІподром.

Менш зручні варіанти – тролейбус №11, маршрутки №496 та №576.Тролейбус курсує через мДеміївська через мГолосіївська, мВиставковий центр, мІподром – далі вулицею Академіка Заболотного, до кінцевої, яка знаходиться у якомусь кілометрі від парку «Пирогово». Найближча до парка «Феофанія» зупинка – «Метрологічна» знаходиться за 15-20хв ходу від Центрального входу до парку.

Маршрутки №496 і 576 – як і тролейбус №11 рухаються вул. Заболотного, тож так само потрібно буде пройтися від зупинки «Метрологічна»


Поради щодо одягу-спорядження

Зазвичай на день старту припадає ясна сонячна погода 🙂

Втім, ще не надто тепло. Температура коливається від +5 до +10С. Варто бути готовими до всякого. Особливо, що стосується покриття дистанцій, бо може ще лишатися сніг, можуть бути розмиті стежки та ґрунтові дороги талим снігом та дощами і без кросівок з гарним протектором пересування буде утруднене. Слідкуйте прогнозом погоди та новинами про стан траси у дописах на ФБ-сторінці Події.


Особливості Феофаніївських гірок-2018

Чим ще будуть особливі цьогорічні гірки?

1) FUNRUN

В першу чергу тим, що в рамках них буде проводитися і Феофаніївський FUNRUN, який раніше був окремим забігом. Цього року, костюмоване дійство пройде у якості розминки перед основними стартами. Буде одне коло навколо озера (близько 600м). Тут ніхто не фіксуватиме час долання дистанції, а переможці визначатимуться виключно за яскравістю й ідейністю образів фанових костюмів. Звісно, на переможців чекають призи та подарунки як в індивідуальному так і у командному заліках!

2) Чіпова система

Це означає – ніяких помилок і плутанини у фінішних протоколах, жодних затримок із обробкою результатів. Прибігаєте – дізнався час, місце в протоколі в абсолюті та за категорією. Клас!

3) Лотерея

Після забігу і нагородження переможців – відбудеться традиційна лотерея подарунків від Партнерів Феофаніївських гірок для всіх присутніх учасників. Дочекайтеся! 😉


Що ще варто знати?

Kids friendly?

Так, у Парку є чудові площадки для малечі з гойдалками, пісочницею, будиночками і т.п. Крім того, з минулого року – працює мотузковий парк розваг.

WC

На території Парку є стаціонарні туалети (дерев’яні кабінки) та біотуалети. Їхнє розміщення позначено на схемі 6км дистанції.

Магазини, їжа, вода

На території Парку працює кілька наметів де можна замовити шашлик, а також купити морозиво, воду. Поруч з кінцевою зупинкою маршруток №548 і №444 – є кілька магазинів.

Що ще варто подивитися у Феофанії?

Свято-Пантелеймонівський собор

– святі джерела з цілющою водою (Бювет у позапарковій зоні)

Як проходили попередні Феофаніївські гірки?

І насамкінець – трохи відео із попередніх стартів :-)Відео з каналу “Бігової бороди” (BorrodA Channel)

Репортаж “Інтера” у 2017р. (не дивуйтеся, паралельно забігам проходили змагання зі Скандинавської ходи:)

Що ж, вже за місяць – запрошую до Феофанії!

Реєструйтеся, запрошуйте друзів, беріть родину – адже у Парку можна не лише гарно побігати, а й не менш класно погуляти та відпочити після пробіжки!Почніть біговий сезон із трейлів!

It’s time2trail 😉

Категорії: БігоЗвіти

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *