Користь бігу не тільки в спалених зайвих кілограмах, накопичених за зиму. Біг позитивно впливає практично на всі органи і системи органів людини. Як саме? Нижче ми детально розглянемо чим корисний біг з точки зору науки і медицини.

Далі:

1. Чому біг так корисний для здоров’я людини?

2. Користь бігу для організму людини

  • Вплив бігу на роботу мозку
  • Вплив бігу на серцево-судинну систему
  • Вплив бігу на дихальну систему
  • Вплив бігу на імунну систему
  • Вплив бігу на травну систему
  • Вплив бігу на ендокринну систему
  • Вплив бігу на опорно-руховий апарат

3. Біг, як ліки

  • Вплив на сон
  • Вплив на вагу

Чому бігати корисно для здоров’я людини?

Як вид фізичної активності біг унікальний і своєю природністю – ми бігаємо з самого дитинства, – і з точки зору біомеханіки, оскільки задіює велику кількість м’язів, зв’язок і суглобів. Конкурувати з ним в цьому можуть хіба що плавання і катання на лижах. Але якщо для бігу фактично достатньо кросівок і бажання, з плаванням, а тим паче з лижами, не все так просто.

  1. Біг покращує роботу легенів, підвищуючи ефективність газообміну, а також зміцнює серцево-судинну систему. Завдяки цьому всі тканини організму отримують кисень, а з організму – виводяться шлаки.
  2. Аеробні навантаження стимулюють імунну систему людини, підвищуючи опірність організму до бактерій і вірусів, а також допомагаючи боротися зі злоякісними клітинами, які в ньому з’явилися.
  3. Крім того, доведено, що пробіжки позитивно впливають на активність нервової системи, роботу мозку, а також допомагають у профілактиці та лікуванні депресії.
  4. Також є дослідження, які показують, що співробітники, які бігають, більш працездатні і ефективніші в дні пробіжок, в порівнянні з не бігаючими колегами. Крім того, завдяки синтезу ендорфінів, серотоніну, дофаміну і ендоканнабіноідов, бігуни в більшій мірі задоволені життям, у них настрій краще, ніж у не бігунів.
  5. Біг сприяє спалюванню жирових запасів і нормалізації маси тіла, і фігура бігуна стає більш привабливою. Для сідниць, стегон, талії та обличчя – біг найдешевша і найдоступніша косметологічна процедура.
  6. І, нарешті, доведено що бігуни на 25-40% менше ризикують померти передчасно від різноманітних хвороб і в середньому живуть на 3 роки довше.

Користь бігу для організму людини

Якщо трохи заглибитися в дослідження вчених, можна знайти багато цікавих відкриттів, що підтверджують користь бігу.

Вплив бігу на роботу мозку

Вчені досить давно спостерігали позитивний вплив бігу на пам’ять, уважність, мислення, навчання та інші когнітивні функції мозку. Крім того, було встановлено позитивний ефект пробіжок для мозку, зокрема що стосується профілактики деменції (старечого недоумства). Але тільки в кінці ХХ століття дослідники показали, що біг стимулює утворення нових нервових клітин (нейрогенез). Так, виявляється нервові клітини відновлюються!

Продовження статті читайте на LiveLong тут

Категорії: Наука і спорт

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *