Резюме Лекції “Біг. Стрес. Шаперони” (10 квітня Лекторій Sporty)

Фізичні навантаження та заняття спортом — це стрес для організму. Чому ж їх вважають корисними та навіть потрібними? Коли біг є позитивним стресом, а коли негативним? У чому позитивний вплив бігу на організм людини?

Про стрес

Стрес (від англ. stress – напруга, тиск) – неспецифічна реакція організму у відповідь на дію зовнішнього подразника. При цьому розрізняють три фази розвитку стресу:

⇒ тривожності (початок дії стресового фактору),⇒ резистентності (організм мобілізує ресурси аби впоратися зі стресором),⇒ виснаження (якщо впоратися зі стресовим фактором не вдалося).

За впливом на організм Ганс Сальє виділив два види стресу: еустрес (позитивний) та дістрес (негативний).

Постійний невеличкий рівень стресу необхідний усім живим організмам для того, щоб зберігалася їхня здатність пристосовуватися до зовнішнього середовища, виживати.

Небезпеку становлять надміру інтенсивні (сильні) чи тривалі (хронічні) стреси або поперемінна дія кількох стресових факторів різної тривалості та інтенсивності.

Як реагує на стрес організм людини?

З точки зору фізіології реакція на стрес відбувається за допомогою 2-х основних систем: симпато-адреналової (СА) та гіпоталамо-гіпофізарно-адреналової (ГГА).СА – реагує найшвидше, і в результаті виділяються катехоламіни, основними з яких є гормони: норадреналін і адреналін. Саме вони зумовлюють реакцію «бийся або біжи» (англ. «fight or flight»).

В результаті активації ГГА виділяється гормон стресу – кортизол, який стимулює мобілізацію запасів глюкози, катаболізм (розпад) білків, пригнічення імунної системи.Як боряться зі стресом клітини?Продовження – на порталі Жорсткої Атлетики тут


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *