Каденс (від англійського cadens) – слово, що позначає в загальному сенсі ритм, темп, кількість певних рухів за хвилину. У велоспорті каденс – це частота обертів педалей, каденс під час бігу – частота з якою стопи бігуна торкаються поверхні. Відповідно, каденс для бігуна вимірюється частотою кроків за хвилину.

Далі:1. Чим важливий каденс2. Як виміряти каденс під час бігу3. Яким повинен бути каденс4. Що потрібно знати про оптимальний каденс під час бігу5. Інтерв’ю з Віталієм Дроздом

1. Чим важливий каденсПісля виходу книги Джека Деніелса “Від 800 метрів до марафона” – багато тренерів звернули увагу на біговій каденс і ритм бігу.

Чому ці показники так важливі? Справа в тому, що частота кроків під час бігу тісно пов’язана з технікою бігу, швидкістю, станом зв’язок і суглобів. Оптимальний каденс дозволяє бігти ефективніше з точки зору швидкості й витрат енергії, а також втрачати менше сил (економічність бігу).

Крім того, багато досліджень показують зв’язок високого каденса зі зниженням ризику отримання травм. Адже скорочення часу, який атлет проводить в фазі польоту – зменшує силу удару при постановці стопи. Таким чином, ударне навантаження в цілому на зв’язки, суглоби – значно зменшується, що дуже важливо для бігунів-початківців, особливо схильних до травм. Згідно з даними ряду досліджень, серед бігунів-початківців у яких, як правило, низький каденс, частота травм нижніх кінцівок варіює від 19,4 до 79,3%.

Дуже наочними прикладами важливості каденса можуть бути змагання. Наприклад, можна проаналізувати виступи ТОП-атлетів на Чемпіонаті світу з бігу на 10000м (Осака, 2007р.)

За рахунок чого Бекеле вдалося вирвати перемогу? Чи змінився його каденс протягом забігу і як саме? Читайте далі – на LiveLong тут.“P.S. А у якості бонуса – невелике інтерв’ю з Віталієм Дроздом, тренером Sauсony Running Club


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *