«Гори добра» це проект про людей. Тож настала черга розповісти про ще двох героїв проекту — знайомтесь, це команда Klim Team Ukraine. З 2 по 8 вересня Сергій і Денис в рамках багатоденки GORE-TEX Transalpine-Run подолають 255 км високогір’ями Альп. Ці хлопці веселі і дуууже швидкі 🙂

Сергій Яременко «Одна з основних цілей – не «здутися» за тиждень бігу по горах і підтримувати бадьорий настрій»

28 років, аналитик в компанії MacPaw. Грає на гітарі та колекціонує вінілові платівки. Не одружений. Профайл Сергія в Strava.

Сергію, розкажи скільки років вже бігаєш? Як давно захопився трейлом, ультразабігами?

— Системно бігаю 5 років, з них близько трьох – займаюся трейловим бігом. Першу свою ультра пробіг у Каппадокії (Туреччина) 2 роки тому: 60 км з набором близько 1800м. Дистанція була досить легкою але приблизно на 45-ому км сонце піднялося високо, стало дуже спекотно і мене добряче накрило на наступні кілометрів десять. Вийшло свого роду «бойове хрещення», адже в ультра рідко коли ти пробігаєш всю дистанцію свіжим.

А яку найдовшу дистанцію на сьогодні бігав?

— Найдовшою дистанцією, яку пробігав за один раз була 109,5 км Penyagolosa trails CSP, ультратрейл в Іспанії цього року. Миулого року пробіг також сотокілометровий трейл в Хорватії, Istria Ultratrail але та дистанція була легшою. Більше сотні поки нічого не бігав.

Чому Трансальп? Звідки ти почув про цей забіг, що тебе “зачепило”, щоб вибрати саме таку складну багатоденку?

— Про забіг почув у від свого тренера, Юрія Клима, який в ньому колись брав участь. Почитав і зрозумів, що забіг, чи не найгарніший серед гірських європейських стартів, хоча в той же час дорогий і складний. Ми списалися нашою невеличкою компанією бігунів-аматорів, зібрали команди і прийняли рішення про реєстрацію.

Чи знають колеги по роботі, що ти бігаєш?

— Так, знають і постійно жартують про те, що якщо мене немає, значить я кудись побіг. Спочатку всіх дивували обсяги бігу але потім всі звикли і з якоїсь причини стали вважати, що я можу бігти нескінченно (насправді це не так 🙂

Чи в курсі челенджу з Трансальпом? Як до цього ставляться?

— Коли я повернувся на роботу після торішньої сотокілометрової гонки, всі підходили і вітали. Цього року забіги були значно складнішими але мій фініш вже сприймають як даність

Чи траплялися ситуації, що доводилося вибирати між корпоративною вечіркою і тренуванням-підготовкою до Трансальпу?:)?

— Поки пропускав тільки невеликі вечірки по п’ятницях оскільки починаючи з весни ми з хлопцями частенько виїжджаємо на вихідні тренуватися у Карпати. Втім, якихось особливих сумнівів не було: в голові завжди є розставлені пріоритети і в даному випадку у пріоритеті гори. Від однієї пропущеної вечірки нічого не трапиться, а ось недостатня підготовка перед стартом може вилитися у травми або щонайменше у багато годин безглуздих страждань.

Розкажи про свою підготовку до Трансальпу: коли розпочав, які були ключові підготовчі старти, на що робив акцент?

— Я не думаю, що в багатоденці можна і варто брати участь без кількох сезонів трейлового бігу за плечима. Адже потрібно бути морально і фізично готовим до складнощів, які постійно змінюються, що стосується як покриття маршруту, так і погодніх умов. Тож, напевно, всі три роки, які бігаю трейли, — були підготовкою до Трансальпу й виходом на стабільно хорошу бігову форму.

В цьому році я намагався підбирати гонки на весну і літо так, щоб вони в тій чи іншій мірі підводили до головного забігу. Вже встиг пробігти:

  1. трейл-марафон на Transgrancanaria як відкриття сезону у кінці лютого;
  2. стокілометровий старт Penyagolosa CSP;
  3. триденку «Карпатію» разом з моїм другом Денисом Ткаличем, з яким ми будемо разом бігти Трансальп. Це, напевно, був старт, з найбільш наближеними умовами до умов Трансальпа;
  4. 65 км Buff Epic trail у Піренеях: свого роду тренування психологічної витривалості.

Ключовий акцент на всіх стартах — нетравматичний біг навіть за високої інтенсивності, а також розвиток навичок контролю в складних ситуаціях. У багатоденках вдається фінішувати тільки тоді, коли ти не робиш дурних речей.

У вас з Денисом виходить цього року більшість тренувальних стартів були спільними. Чи вдалося відпрацювати зручний обом темп, взаємодопомогу на КП, ще якісь нюанси? Чи ви якось розподіляєте ролі в команді (хтось слідкує за треком, а хтось – несе додаткову баклажку з водою і т.п.)?

Повна версія інтерв’ю на сторінці проекту “Гори добратут.


Денис Ткаліч «Найкращий спосіб підготуватися до складних умов – це тренуватися та змагатися у таких самих умовах»

34 роки, аналітик даних у компанії Reply. Одружений, є маленька донька 7 років. Ось профайл Деніса в Strava.

Денисе, розкажи скільки років вже бігаєш? Як давно захопився трейлом та ультрамарафонами?

— Бігати я почав 5 років тому, і через рік після цього під час підготовки до марафону почав тренуватися у лісі. Мені це сподобалося більше, аніж асфальт. Під кінець того року я вже обирав перший трейловий старт, зупинився тоді на хорватській Істрії, дистанції 65 км. Через два роки я туди повернувся вдруге але вже заради дистанції — 105 км.

А станом на сьогодні, яку найдовшу ультрадистанцію ти бігав?

— Найдовшою ультрою у мене була 114 км у Кападокії. Втім, у трейлранінгу відстань не завжди дорівнює складності. Із усіх ультрамарафонів, які я пробіг, найдовша ультра у Кападокії виявилася однією із найпростіших, а найскладнішою на сьогодні став усього-навсього 65км «Buff Epic Trail», у якому я фінішував наприкінці цього червня.

Чому Трансальп? Звідки ти почув про цей забіг, що тебе “зачепило”, щоб вибрати саме таку складну багатоденку?

— Про Трансальп почув ще до того, як сам почав бігати трейли, хтось із знайомих написав про нього у Фейсбуці, здається. Він одразу мене «зачепив», і я забажав колись його пробігти, а наприкінці минулого року вирішив, що це «колись» трапиться у 2018 році.

Розкажи трохи про підготовку до Трансальпу: коли розпочав, які були ключові підготовчі старти і на що робив акцент?

— Трансальп не той старт, до якого можна підготуватися за кілька місяців. Треба щонайменше кілька років бігати трейли, поступово збільшуючи довжину та складність стартів. Тому, можна сказати, що свою підготовку до цьогорічного Трансальпу я розпочав, коли вперше пробіг крос схилами у Голосієво

Що стосується інших стартів, то на цей рік ми обирали їх разом із Сергієм:

  • Короткий трейловий марафон – Transgrancanaria Marathon наприкінці лютого;
  • «Сотка» навесні – Penyagolosa CSP у травні;
  • Багатоденка Карпатія TDB напочатку червня, щоб підготуватися до такого типу стартів;
  • Щось не дуже довге, але «високе» влітку – Buff Epic Trail 65K наприкінці червня.

Більше стартів до Трансальпу не планую, буду відновлюватися після «Бафу» та готуватися до свого головного старту року.

А що, загалом, було найтяжчим у Епік трейлі для тебе?

— Окрім того, що траса була дуже технічною, на 65км був досить великий перепад, понад 5,5 тис. метрів. Крім того стартували з тисячі метрів і найвищою точкою було 2,7 тис. метрів.

А як готуєшся психологічно до складних умов дистанції? Що тебе мотивуватиме не зупинятися у складні моменти гонки?

— Як на мене, найкращий спосіб підготуватися до складних умов – це тренуватися та змагатися у таких самих умовах, що я і намагаюся робити останні кілька років. Найкраща мотивація – це відчуття, які переживаєш на фініші ультратрейлу. Так, складно буде у будь якому випадку, головне не зупинятися і пересуватися, нехай і повільно, до мети. До того ж, Трансальп – парний забіг, тож ми із моїм напарником, Сергієм, будемо ще й мотивувати один одного у складні моменти.

Знайти хорошого напарника для такого челенджу, як Трансальп — не просто. Як тобі вдалося “підбити” Сергія на цю авантюру?

— Ми із Сергієм приблизного одного рівня, і вже бігали разом кілька стартів до цього. Тож Сергія не довелося довго “підбивати”

Чи ставите з Сергієм на цьогорічний Трансальп якісь конкретні цілі?

— Ні, цілей, окрім фінішувати, ніяких немає, принаймні зараз. Можливо, вони з’являться по ходу, на третій-четвертий-п’ятий день, будемо дивитися. Ну і головне – насолодитися процесом звичайно.

Чи береш на свої старти родину?

— Раз чи двічі на рік я суміщаю відпустку зі стартом у якомусь теплому місці, де поруч є море, і ми туди їдемо разом всією родиною. На інші старти, зазвичай, їжджу сам або з друзями на кілька днів.

Чи поїдуть вболівати за тебе і підтримувати на Трансальп?

— Нажаль, ні. Там досить складна логістика, а крім того у мене все одно не вийде приділяти їм багато часу між етапами.

У кого більше взуття: у тебе, дружини чи доньки?

Повна версія інтерв’ю на сторінці проекту “Гори добратут.


Благодійність

Чотири учасники з України (команди Klim Team Ukraine та Ukrainian Trail Stars) в рамках багатоденки GORE-TEX Transalpine-Run подолають 255 км високогір’ями Альп та одночасно візьмуть участь у благодійному проекті “Гори добра”. Його мета – зібрати 255 тис. грн. (по 1 тис. грн. на кожен км., який мають подолати учасники з України), які будуть направлені в фонд «Таблеточки» або «Повернись живим» (на вибір).

Ви також можете долучитися!

— в рамках благодійної кампанії «Таблеточки»: збираємо 115 000 грн. на закупівлю ліків для відділення онкогематології Рівненської обласної дитячої лікарні, де проходять лікування 20 дітей. Ці кошти не покриваються за рахунок держбюджету.

Підтримати можна – тут

— для «Повернись живим»: збираємо 140 000 грн. щоб купити по одному тепловізору останнього покоління Pulsar Helion для 2 та 3 батальйонів 28 бригади на передовій. Це – очі воїнів та врятовані життя.

Підтримати можна – тут

Категорії: Uncategorized

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *