У першій частині ми поспілкувалися з трьома українцями – учасниками стартів серії Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB). Зокрема Сергiй Співак розповів про участі у МСС, а Сергій Дусь та Оксана Рябова – поділилися враженнями від TDS старту. Цього разу трохи поговоримо про ще два старти: ОСС (Orsières-Champex-Chamonix) 56 km, +3500m і ССС (Courmayeur-Champex-Chamonix) 101 km, +6100m.

Примітно, що цьогорічний UTMB, всупереч очікувань щодо тріумфу американців, а приїхали ледь не усі топові атлети, склався вдало для учасників зі Сходу: східна Європа, Китай… Так, перемогу на TDS – здобув поляк Marcin Świerc, а російський ультрамарафонець Дмитрo Мітяєв – був третім. На OCC – святкував перемогу китайський атлет – Erenjia Jia, на CCC – трейлранери з Китаю Min Qi та Miao Yao посіли друге і перше місця серед чоловіків та жінок відповідно. І на самому UTMB – румун Robert Hajnal фінішував на другій позиції. У оглядовій статті на trail-run.ru очікують – що тенденція “нашестя зі Сходу” – буде тільки посилюватися.

Що ж побачимо. Принаймні, зараз як в Китаї, так і Східній Європі трейлранінг набирає дедалі більшої популярності.


Юля Божко

1. Юля, вітаю з фінішем! ОСС – це твій перший старт у Шамоні?

OCC мій перший старт з серії UTMB, але не перший в Шамоні. Я тут раніше бігала ще в 2015 році, коли ми з чоловіком подорожували Європою. Тоді я бігла Cross du Mont-Blanc 23км і, окрім останніх 5км фінішу під-гірку, мені дуже сподобалaся траса і взагалі ця частина Альпів. Тому, коли побачила, що є практично гарантована можливість виступити на UTMB, вирішила знову спробувати свої сили в горах, які мене досить морально травмували минулого разу 🙂

2. Які твої враження від гонки? Як біглося? Наскільки складна траса ОСС?

Біглося важко, якщо чесно. Я знала, що важко буде, але не очікувала, що аж так. Аналізуючи результат сьогодні, причин було кілька. Навіть не знаю, з чого почати… Перш за все, за кілька днів до змагань я примудрилaся застудитися. Вже не ідеальний початок 🙂 Тоді мені здавалося, що до забігу відійду, але напевно, на старт вийшла таки не почуваючись на 100%.

Під час забігу почалися проблеми зі шлунком. Для мене це було вперше, бо зазвичай мене ця проблема оминає. Я, як завджи за останні півроку, брала з собою Tailwind, але цього разу він мені просто не пішов. Почало нудити, і беручи до уваги, що він у мене був основним джерелом рідини, почала відчувати нестачу води в організмі. Розумніше було б на одній зі станцій вилити його з рюкзака і взяти простої води, але не хотілося втрачати ще більше часу… Тому пила лише на КП.

Ну і третя проблема – звичайно, гірки! Я від них відвикла відколи переїхала на південь Англії в травні. Тут тренуватися до гірських перегонів практично немає де. Я чесно оббігала всі місцеві пагорби, але відчуваю, що все одно було замало для такої дистанції як OCC. Порівняно з моїми іншими трасами цього року OCC була не для слабких духом 😉

3. Як готувалася до гонки? На що порадиш звернути увагу тим, хто планує її бігти?

Я особисто нічого спеціально не готувала в плані тренування. Дистанція для мене не потребувала додаткового кілометражу: я бігаю щодня, в середньому 80км на тиждень, тому просто подовжила мій щотижневий long run.

Для тих, хто готується до OCC вперше, порадила б відшліфувати технічні спуски. Таких на дистанції було багато, і для мене вони завжди були проблематичні. Вміти швидко переключатися з швидкого хaйкінгу вгору на біг вниз теж не завадить.

4. Поділися будь ласка лайфхаками по логістиці та проживанню. Як ліпше добиратися, де селитися? Що вартує подивитися в околицях?

Добиратися до Шамоні дуже просто. Найближчий аеропорт в Женеві, а звідти в долину Монтблан фактично кожну годину ходять автобуси. Ми так подорожували минулого разу, ну і цього також. Проживання порадила б бронювати заздалегідь. UTMB приваблює в долину дуже багато народу і якшо відкладати пошук житла надовго, то можна лишитися без даху над головою. Дешевші місця завжди трохи подалі від центру Шамоні, і їх можна досить сміливо бронювати, бо громадський транспорт в долині безкоштовний. До того ж організатори дають транспорт на старт, тому можна не переживати з приводу добирання.

Дивитися в районі Шамоні варто все. Для цього буде замало кількох днів, тому варто зосередитися на тому, що любите: або льодовики, або вершини, або стрибки з парапланом, або просто обрати цікаві маршрути для додаткового адреналіну. Підйомники досить дорогі, як на мене. Ми зазвичай беремо квитки в одну сторону і біжимo назад. З Шамоні також дуже зручно поїхати на день в Італію походити з іншої сторони Монтблану, або в Швейцарію насолодитися їхніми мальовничими краєвидами.

5. Чи плануєш повернутися на інші дистанції UTMB у 2019?

Поки що повертатися в 2019 не планую, принаймні не як учасник. Дуже багато інших івентів навкруги, і дуже хочеться все спробувати, тому я рідко повертаюся на ті самі змагання двічі. Конкретних планів поки нема, але дивлячись, як наші хлопці зараз біжать TransAlpine Run, хочу спробувати себе в якихось багатоденних забігах.

Зрозуміло, успішних стартів, Юля! 🙂


Іван Собіна

1. Іване, вітаю з фінішем на ССС! Ти вперше біг у Шамоні? Які твої враження від ССС? Наскільки складна траса?

Так біг вперше.

Почну з траси. Траса досить складна, перший підйом від Курмаєру – затяжний. Якщо бігти в повільний групі то на першому підйомі мало де можна когось обійти, адже стежки – вузенькі. Така сама ситуація на останньому підйомі. Тому раджу знайти групу, яка відповідає вашій швидкості, щоб не втрачати час. Спуски класні, але одночасно й технічні. Взагалі маршрут мені дуже сподобався адже він включає складні підйоми, спуски, та просто затяжні прямі, які проходять поміж гір з дивовижними краєвидами, саме тому мабуть ми і любимо трейл. Взагалі я раджу ССС адже це чудова атмосфера, дивовижний маршрут та відмінна організація. Що ще треба для гарної подорожі в 101км?

2. Як і скільки готувався до гонки?

Я бігаю 4 рази на тиждень. 3 рази 15-20 км з набором висоти до 1000 метрів. Та один раз в тиждень 10км десь за 40 хвилин. Також я хожу на йогу 3 рази щоб розтягуватися та розвивати спину/прес адже це важливо для бігу. Але можна над цим працювати і в залі, просто я не люблю залізо. За місяць до змагань я збільшив бігове навантаження до 100 км на тиждень. В результаті траса виявилась досить легкою і я насолоджувалася краєвидами гір та технічними спусками. Також раджу стежити за харчуванням, адже тренування без правильного харчування дає мало користі.

3. Що порадиш тим, хто планує її бігти у 2019?

Планування часу гонки. Я розраховував на 20 годин і тому в кожен відрізок часу я знав з якою швидкістю мені потрібно рухатись. Тому в мене не було цього разу періодів коли я був або супер знесилений або гіперенергійний. Просто дотримувався плану, а організм якось сам розрахував все))).

Їжа.

Я перейшов на те, щоб не їсти солодкого майже до кінця гонки. Наприклад в ССС майже на кожній зупинці є суп, паста, сир та солоні крекери. А вже на кінець десь за 20 км до фінішу можна себе нагородити колою та чимось солодким. З такою дієтою мене не нудить також я себе досить добре почуваю і маю бажання їсти. Повторюся, рекомендую знайти групу, яка буде відповідати вашій швидкості. Адже я стартував в самому кінці і втратив багато часу, оскільки стежки досить вузенькі для обгону.

4. Чихотів би повернутися наступного року? На ССС чи, може, TDS, UTMB?

Якщо все буде добре – то хочу повернутися на TDS або знову ССС.

Най все складеться, Іване! Успіхів тобі! 🙂


А у наступній частині враженнями поділяться українці-фінішери основної дистанцій UTMB. Слідкуйте за блогом і телеграмом: t.me/time2trail 🙂


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *