Чим корисна низькокалорійна дієта

Низькокалорійна дієта (англ. caloric restriction, dietary restriction) – режим, при якому знижується споживання калорій але – без порушення режиму харчування і зниження надходження необхідної кількості вітамінів, мікроелементів.

У середині 30-х років ХХ століття американський дослідник Клайв Мак Кей вперше спостерігав ефект значного збільшення тривалості життя у щурів, які перебували на низькокалорійній дієті. У тварин, раціон яких знизили на 50%, тривалість життя зросла майже у двічі, порівняно з контрольною групою. Пізніше такий самий ефект спостерігали й на інших лабораторних тваринах: дрозофілах, нематодах, мишах. Виявляється, зниження надходження кількості калорій на 10-50% – у всіх піддослідних тварин призводить до подовження тривалості життя на 30-60%.

“Зниження надходження кількості калорій на 10-50% – у всіх піддослідних тварин призводить до подовження тривалості життя на 30-60%”

“Найдовший” експеримент

У 2010 році завершився один з найдовших наукових експериментів у Вісконсійському національному центрі дослідження приматів. Він тривав майже 20 років. За цей час вчені змогли побачити не тільки позитивний вплив обмеження надходження калорій на тривалість життя мавп, а й прослідкували вплив низькокалорійної дієти на здоров’я досліджуваних тварин загалом. Смертність від серцево-судинних захворювань, раку у тварин зі звичайною дієтою – була вдвічі вищою. Крім того, розвиток патологій пов’язаних з обміном речовин – спостерігався тільки у мавп, які знаходилися на звичайній дієті.

На низькокалорійну дієту тварин переводили поступово – щомісяця скорочуючи раціон на 10% протягом трьох місяців. В основному – за рахунок зменшення надходження вуглеводів та жирів.

Механізми

Незважаючи на досить тривалий час вивчення впливу низькокалорійної дієти на тривалість життя на різних модельних організмах – механізми цього ефекту досі повністю не з’ясовані. Вчені припускають, що такий вплив пов’язаний з істотними змінами енергетичного метаболізму, зменшенням оксидативного стресу, запалення та функціональними змінами нейроендокринної та симпатичної нервової систем.

На молекулярному рівні видно, що значна роль в процесі уповільнення старіння при низькокалорійній дієті належить білкам сіртуїнам. Вони відповідають за компактизацію ланцюгів ДНК та регулюють активність низки генів. У ряді досліджень встановили позитивний вплив обмеження кількості калорій на довжину теломерів, кінцевих ділянок ДНК, які є одним з маркерів старіння.

Виявлено позитивні ефекти низькокалорійної дієти на стан здоров’я, індекс маси тіла, інсулінорезистентність та низку інших параметрів організму, що пов’язані зі старінням

Який вплив низькокалорійної дієти на людину? У багатьох дослідженнях видно позитивні ефекти низькокалорійної дієти на стан здоров’я, індекс маси тіла, інсулінорезистентність та низку інших параметрів організму, що пов’язані зі старінням. Втім, довготривалі ефекти – поки не відомі. Адже фізіологічні механізми, які визначають довголіття – складні й багатофакторні.

Як застосовувати низькокалорійну дієту на практиці?

В ідеальному варіанті її слід впроваджувати після консультації з сімейним лікарем та дієтологом, який допоможе оптимізувати дієту виходячи з щоденних енергозатрат та поставлених цілей. Слід пам’ятати, що застосовувати низькокалорійну дієту – не можна для дітей, організм яких тільки формується і потребує чимало поживних речовин для росту та розвитку. Не варто використовувати таку дієту при деяких хворобах та розладах метаболізму.

Загальні принципи переходу на низькокалорійну дієту:1) поступовість: наприклад, зниження споживання калорій на 5% протягом першого місяця, ще на 5% – протягом другого і т.д.;

Повна версія статті на Gazeta.ua тут.

1) поступовість: наприклад, зниження споживання калорій на 5% протягом першого місяця, ще на 5% – протягом другого і т.д.;


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *