test alt text

Вчора на #радіо_Промінь говорили з Ольгою Бабчук (Olga Babchuk) про довголіття, фізичну активність і… марафон у 100 років 🙂 Запис можна послухати тут:

А для любителів лонгрідів – не дуже коротке резюме:- тривалість життя людини обумовлена багатьма факторами (спадковість, клімат, чинники зовнішнього середовища, стрес, особливості харчування, фізична активність, взаємодія із соціумом та ін.). І якщо на деякі з них вплинути вкрай складно, наприклад на набір генів, отриманий від батьків (хоча наука над цим вже активно працює:) то на інші – навпаки, дуже навіть можна. Було б бажання та політична воля, як зараз модно казати 🙂 Саме до таких чинників належать правильна дієта та фізична активність.

caloric restriction effect (CR-ефект) – фактично єдиний на сьогодні доведений наукою спосіб продовження життя. У тварин (миші, щюрі дрозофіли, нематоди і, навіть, примати) обмеження надходження калорій на рівні 10-50%, призводить до подовження життя на 30-50%.Цікава стаття – про майже 20-и річний експеримент на макаках – “Caloric restriction delays disease onset and mortality in rhesus monkeys

досліди на людях, звісно теж були. Звісно обмежені у часі, зазвичай на рівні 15-30%. Але дані продовжують накопичуватися. Огляд і деталі можна знайти у чудовій статті Luigi Fontana Calorie restriction in humans: An update

підтримання достатнього рівня фізичної активності – теж один із ключових факторів довголіття. Якщо брати біг – то автори Running as a Key Lifestyle Medicine for Longevity наприклад, стверджують, що в середньому бігуни живуть на +3 роки довше 😉

– пробігти марафон у сто років – можливо. #Фауджа_Сінгх (індус, який мешкає у Лондоні) це довів ще у 2011році. Він подолав 42км 195м за 8год 25хв. Зараз продовжує бігати але вже не в рамках змагань, згідно даних журналістів -10-15км/щодня (або 2-3 год активної ходи).

хто може пробігти марафон? Практично кожен. Якщо, звісно, немає медичних протипоказань.

за скільки часу можна підготуватися? За 0,5-1рік, якщо говорити про здорову, фізично-активну людину. Все залежить від вихідного стану організму. Може бути і 4-5 років. #Маргарет_Хагерті, бухгалтер, затятий курець, наприклад, почала бігати у 64 роки, коли лікарі порадили їй приглядати собі місце на місцевому цвинтарі або ж – кардинально змінити спосіб життя. Маргарет – обрала 2-ий варіант. Підготовка до її першого марафону зайняла аж… 4 роки. Втім, Маргарет “розбігалася” і до 92 років набігала аж 87 марафонів та без ліку інших стартів.

як почати правильно? Як завжди – з ревізії стану свго організму – тут дякую Konstantin Bozhko за те, що вчасно підключився до розмови в ефірі та зробив слушну ремарку. Очевидні речі для тих, хто вже тривалий час “у темі” – часто зовсім не очевидні для загалу. Отже – “0” точка відліку – це максимально повний аудит стану організму – медичне обстеження серцево-судинної-системи, показників крові, ревізія хронічних хвороб, якщо такі є. Далі – враховуємо рекомендації лікаря і починаємо підготовку. Крім того, важливо принаймні щопівроку – проводити “моніторинг” стану організму (що саме, які показники – про це якось згодом в іншому лонгріді:)

– В ідеалі – знайти тренера, який допоможе правильно побудувати процес підготовки до марафону. Ще одна опція, приєднатися до бігового клубу. Або ж можна тренуватися і самостійно але це потребуватиме певної роботи з інформацією якої зараз дужже багато.

– “Марафон у 100 років” – це, насправді, – метафора. Ідея в тому, щоб:а) дожити до 100 років і більше;

б) при цьому бути здоровим та фізично активним (пересуватися на “своїх двох”, як мінімум:).

Шукайте вид фізичної активності, що до вподоби саме Вам – плавання,вело, лижі, бойові мистецтва, йога, походи і т.д.

– Чому б я радив УСІМ – хоча б один раз у житті пробігти марафон?1) доведеться зробити ревізію стану свого здоров”я і регулярно за ним слідкувати;-)2) за час підготовки – відбудуться “приємні” зміни у організмі – зміцнюються серцево-судинна система, дихальна, імунна, розвивається опорно-рухова, а крім того когнітивні функції мозку 🙂 ????3) доведеться звернути прискіпливу увагу на свою дієту та внести певні корективи;????4) це “довготривала” ціль, яка потребує грунтовної підготовки – і менші цілі, на кшталт “бути здоровим” – досягаються майже “автоматично”; ????5) доведеться впритул зайнятися тайм-менеджментом і впорядкувати свій час – адже регулярні тренування займатимуть тепер певну його частину; ????6) треба буде навчитися правильно відпочивати, відновлюватися, висипатися (нарешті!); 7) значно розшириться коло спілкування, з”являться нові друзі (в т.ч. несподівані;) 8) буде більше приводів подорожувати – не тільки по Україні, а по всьому Світові – адже марафони проводять навіть у Сахарі та Антарктиці 🙂 9) марафон – це свято, його атмосферу важко передати – але вона, справді унікальна!????10) і, не забуваймо про +3 😉

Бігайте, тренуйтеся правильно, долайте марафони і – живіть довго!


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *