Як свідчить статистика, щороку близько 80% бігунів страждає від тих чи інших травм. Причому 4 з 7 найбільш поширених травм пов’язані саме з гомілкостопом. Чи можливо зміцнити гомілкостоп? Так. Існують спеціальні вправи для гомілкостопа, які зміцнюють м’язи і зв’язки, а також допомагають уникнути багатьох характерних для любителів бігу проблем.

Далі:

1. Будова гомілковостопного суглоба

2. Травми гомілкостопа

3. Вправи для зміцнення гомілкостопа

  1. Хода навшпиньки
  2. Стрибки на скакалці
  3. Піднімання навшпиньки на узвишші

4. Інтерв’ю з Сергієм Билим

  1. Вправ з резинками
  2. Латеральні стрибки на баланс

Будова гомілковостопного суглобаГомілковостопний суглоб (лат. аrticulátio talocrurális) – один з найбільш складновлаштованих суглобів людини, який складається з мобільного з’єднання кісток гомілки (великогомілкової, малогомілкової і таранною) зі стопою. Гомілкостоп – суглоб блоковидної форми, яка забезпечує можливість згинальних рухів в напрямку підошви стопи, а також розгинальні руху до тильної поверхні стопи. При цьому, рухливість суглоба при згинанні /розгинанні може досягати прямого кута! І, якщо у дітей він більш рухливий в напрямку тильної поверхні стопи, то у дорослих – в сторону підошовної поверхні стопи.

Гомілкостоп забезпечує опору нижніх кінцівок і приймає на себе вагу тіла під час руху (хода, біг та ін). Завдяки наявності на внутрішній і зовнішній сторонах гомілкостопа зв’язок забезпечується утримання, захист і обмеження рухів кісткових структур між собою.

Задній відділ гомілкостопа укріплений п’ятковим (ахіловим) сухожиллям – найпотужнішим і найміцнішим сухожиллям людини, бере свій початок в місці злиття литкового і камбаловидного м’язів, і приєднується до п’яткового бугра.

М’язи навколо гомілкостопа, забезпечують як додаткову фіксацію кісток, так і здійснення рухів у самому суглобі.

Гомілковостопний суглоб закінчується стопою, яка безпосередньо контактує з поверхнею. Стопа – складне з’єднання з 26 різних за формою і будовою кісток, 20 суглобів, які володіють 24 ступенями рухливості, завдяки наявності м’язів, сухожиль і зв’язок. Особлива склепінна конструкція стопи із численним зчленування, забезпечує її гнучкістю та еластичність.

Продовження статті – читайте на LiveLong тут.P.S. А у якості бонуса – невелике інтерв’ю з Сергієм Билим, трейлранером, тренером фітнес студії «Фактура».

Категорії: Підготовка

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *