До використання різноманітних гаджетів під час бігу – ставлюся “спокійно”:) В тому числі – годинників. Швидше схильний бігати без гаджетів зовсім чи з мінімально-необхідними. Як не як – біг це ще й можливість послухати себе, свої відчуття, думки та розчинитися у моменті “тут і зараз”…Втім, у тренувальному процесі, на змаганнях без гаджетів зараз не те щоб неможливо чи важко але – не зручно. Раніше у підготовці мені вистачало звичайного годинника-пульсометра (спершу Sigma, потім Suunto M1) та мобільного.Однак, після того, як кілька років тому почав брати участь у змаганнях з трейлу та гірського бігу в рідних Карпатах – переконався, що треба апгрейдитися не тільки в плані екіпу, а й гаджетів:-) Щонайменше наявність годинника із завантаженим треком дистанції – на багатьох стартах могла б зекономити час, який втрачається на блукання у пошуках розмітки…

Почав придивлятися до різних девайсів. По співвідношенню ціна/якість та можливості використання для вело та плавання – приглянувся Suunto Ambit3 (гарний огляд – на НогиБоги тут). Щоб не купувати “кота у мішку” – планував взяти цей годинник на тестування ще перед цьогорічним Chornohora Sky Marathon. Але оскільки через травму під час Bojko trail на той час навіть про тренування не йшла мова – то все відклалося до Cappadocia Media Trail. Тут, щоправда, мені запропонували затестити годинник Suunto але по-серйозніший – Spartan ultra. Вагався не довго, погодився 🙂


Враження

У повсякденному використанні

Spartan ultra – виявилися дуже зручні. Одразу сподобався дизайн та м’який еластичний ремінь. Такий годинник приємно носити. Екран сенсорний, що було спершу не звично але виявилося дуже зручно (крім того, переключати меню/функції можна оперуючи 3-ма кнопками збоку).

Протягом дня можна відслідковувати кількість кроків, а також сон. Є будильник з вібро-режимом. Для мене – це важливий бонус, оскільки встаю досить рано і при цьому завжди намагаюся не розбудити дружину і малечу.

Після синхронізації з мобільним – можна отримувати сповіщення про дзвінки та повідомлення. Щоправда ці функції не використовував – вистачає і смартфона:)

Заряду акумулятора з врахуванням не довгих тренувань мені вистачало на 2-3 дні. Теж здивувало, що зарядка до годинника кріпиться спеціальним магнітом – але це дозволяє спокійно підзаряджати “на ходу” годинник й не перейматися, що провід випаде з “гнізда”.


Під час тренувань

Батарея

Оскільки початково планував бігти в Каппадокії основну дистанцію (119км) – то наявність “витривалої” батареї була більш ніжа важливо. Але коли перереєструвався на відносно швидкісні 63км – це вже стало не так критично.

Втім, для майбутніх “довгих” ультра однозначно віддав би перевагу годиннику з потужнім акамулятором як у Spartan ultra чи їхнього вдосконаленого “наступника” – Suunto 9 Baro.

Тренувальні режими

Тут приємно здивувала наявність великої кількості (аж 19!) тренувальних режимів для різних видів спорту. Використовував окрім бігу, крос, плавання, велосипед у залі. У басейні, щоправда, вони постійно “недораховували” 3-4 басейни… Але пишуть, що так може бути – треба сильніше відштовхуватися від бортика 🙂

Оскільки взяв годинник в період тейперу то робив фактично тільки відновлювальні та кілька темпових пробіжок.

Всі спортактивності – зберігаються як у пам’яті самого годинника. Якщо встановити собі на смартфон чи ноутбук спеціальний додаток movescount та синхронізувати годинник з котримсь з цих девайсів – вся інформація автоматично опиниться у вашомупрофілі.

Cappadocia Medium Trail

Біг з обома годинниками Suunto (M1 i Spartan). Спартани допомагали трохи притримувати запал і бігти на пульсі трохи нижче ПАНО. Оскільки розмітка була практично ідеальною – дивитися трек не було потреби. Ще одина зручна функція Спартанів – вібрування після кожного подоланого км. Як же ж я чекав кожного сигналу після останнього КП!!! 🙂


Ціна

Коли брав годинник на тестування у магазині Світ спорту – він коштував з HR-ременем 20 тис.грн з невеличким, зараз із 30% знижкою – близько 17 тисяч. Така сама ціна і на сайті офіційного дистриб’ютора Suunto в Україні. Гроші немаленькі. Втім, по функціоналу та задоволенню від використання – Спартани цілком себе окуповують.

Доречі, на на Експо в Каппадокії при дисконті 25% на Suunto 9 Baro – у перерахунку на гривни вони коштували майже 25 тис. А ще – продавець зізнався, що найбільш “купованим” товаром до появи “дев’ятки” у них були Ambit 3. Тепер Suunto 9 Baro по-троху їх витісняє…

Резюме:

Враження від Спартанів залишиися тільки позитивні. Це “небо і земля” порівняно з моїми М1:) Годинник чудово підійде ультрабігунам, а також любителям мультиспорту. Зручний у використанні, файний по дизайну та багатий різним корисним функціоналом.

Єдине, що стримує, щоб не купити його зараз – ціна і поява Suunto 9 Baro. Але, маю надію, вже скоро зміню свій М1 на “дев’ятку” 🙂

Категорії: УльтраСвіт

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *