Передісторія

Коли почав регулярно бігати у далекому 2005 році – спершу виходив на пробіжку в звичайних… кедах:) Тоді, 1-2км бігу – то була тільки розминка перед тренуваннями карате – під час яких відпрацьовував удари ногами по саморобних маківарах або ж деревах… Кеди з тонкою підошвою для цього підходили якнайкраще.

Перший свій марафон (Київ, 2011 рік) – пробіг у звичайних кросівках. Добре, що все ж не в кедах, бо бруківка на Червоноармійській (а тоді треба було зробити 8 “петельок” туди-назад цією чудовою вулицею:) добряче била по ногах, взутих у кроси, що вже казати про кеди…

Трейли почав бігати в 2013 році (“Вовче горло”). Використовував Reebok sublite duo – кроси, які отримав як член команди Reebok на Spartathlon в 2013 році. Або ж – просто добивав звичайні кросівки:) Перед Дзембронею-2016 придбав трейлові кроси “мейд ін чайна”. Окрім Дземброні, пробіх у них Chornohora Sky Race (2016) та Дземброню-2017 з “великих стартів”. Але якраз на фініші Дземброні в 2017 році – побачив, що вони просто розлізлися й добіг у них дивом.

Rocklite305 купив перед Chornohora Sky Marathon.

Чому обрав саме Roclite305?Перш за все – чув багато схвальних відгуків від друзів-бігунів. Мені також cподобалася “універсальність” цих кросівок для різних трас. І, нарешті, дуже лояльна цінова політика з можливістю отримати знижку по реєстрації на котрийсь з трейлів в Україні (!) в магазині Ultra Extrem.

Відбігав у Roclite окрім Чорногори Гуцул-трейл-2018, Дземброню-2018, Bojko trail-2018 з “великих стартів” та ще більше десятка менших у Голосієво, Китаєво, Феофанії. Це – не рахуючи тренування. Кросівки досі “живі” – тільки трохи зовнішня сіточка почала збоку злазити.

З осені – взяв на тестування Trailroc285. У цих кросівках провів практично всі трейлові тренування, а також пробіг Cappadocia Medium Trail. Ділюся враженнями 🙂


Загальне враження

Колодки у Roclite305 і Trailroc285 дещо різні. На мої ноги:) Trailroc285 виявилися зручнішими, бігти комфортніше але тут – кому як пощастить:)Хоча Trailroc285 по вазі усього на 20 грамів легше за Roclite305 – різниця відчувається, особливо – на ультрадистанціях.

Зовнішня поверхня

У Roclite305 – це певно єдиний невеликий недолік, про який згадував: через якийсь час зовнішня сіточка по боках починає “витиратися”. Наскільки бачив в описі “наступників” Roclite305 – Roclite315, цей недолік мали підправити.

Шнурування

Завжди зав’язую шнурки на подвійний вузол. Втім, у Roclite за весь час використання – було кілька випадків, що під час гонки шурки розв’язувалися. Точно пам’ятаю – на Ірдинь трейлі у 2017 році. Щоправда, специфіка того трейла була така – що постійно йшов дощ. Більший чи менший. І зав’язував шнурки, коли вони були досить мокрі, що напевно вплинуло на результат.

Напевно, на цей момент Inov8 – рекомендував би звернути увагу. Я обома руками за різні технології фіксації шнурків, які використовують у деяких кросах, щоб було як у рекламі: “взув і забув”.

У Trailroc285 – пробігав усього кілька місяців за відносно “лайтових” погодніх умов, не розшнуровувалися.

Устілки

Досить тонкі в обох моделях. Втім, свої функції виконують, якихось претензій не маю.

Захист носочку кросівок

Захист носків на обох кросівках – чудовий. На Trailroc285 він видається слабшим, однак правильно підібраний розмір все компенсовує.

Підошва

У Trailroc (верхній кросівок) протектор менш агресивний, шипи дрібніші. За рахунок цього – при потраплянні у якесь велике багнисько – що для наших трейлів рутинно – може бути біда. Зате, по відносно сухому, не надто багнистому – біжиться як у шиповках:)Roclite305 – всюдиходи, які легко торували собі шлях і багнистими Ірдинськими болотами, і Чорногорою з її камінцями, і, навіть, “забігали” на каміння на скелях Довбуша.

У обидвох кросівок є захистні пластини в підошві Rock plate i Metaplate, які дозволяють бігти по всілякому камінню та не переживати, що це каміння простромить підошву.


Використання

Trailroc285 – охоче взяв би на якийсь не дуже грязький трейл, де можна гарно розігнатися (на кшталт Cappadocia ultra)

Roclite305 – “універсали”, які можна брати скрізь – де не підійдуть 285:)

І на останок…Трейли, особливо ультра-трейли, вимагають прискіпливого підходу до вибору взуття. Неможливо бігати (принаймні довго:) аби в чому й при цьому показувати гарні результати та не травмуватися. Тому, які б цілі у трейлі ви перед собою не ставили, просто фінішувати чи поборотися за подіум – кросівки це не той елемент спорядження на якому слід економити. Вивчайте характеристики. Міряйте, тестуйте в “бойових умовах”. Та – бігайте довго і без травм!

Категорії: Uncategorized

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *