test alt text

Фото: Chornohora Sky Marathon

А чи можливо… менш ніж за добу пройти усі вершини двохтисячників українських Карпат? Ось таке питання виникло колись у любителів гір Максима Мраморнова і Дмитра Нечволода. Але просто відшукати відповідь – хлопцям виявилося замало. Тож вони організували цілий скай-марафон Чорногірським хребтом, щоб кожен міг перевірити свої сили і знайти цю відповідь – самостійно. Сьогодні Сhornohora Sky Marathon наймасовіший і найпопулярніший трейловий забіг в Україні.

Передісторія

Початково ідея подолати всі двохтисячники менше ніж за 24 години виникла у хлопців ще в далекому 2006 році. Тоді ж, була і перша спроба.

Дмитро Нечволод на вершині Говерли (фото: Марія Шупер)

– Ми зібралися невеликою групою, з близькими друзями та пішли на підкорення вершин – згадує Дмитро. – Був кінець жовтня 2006 року. Однак, виявилося, що не у всіх учасників рівень підготовки достатній аби рухатися в запланованому темпі. Крім того, погода була не дуже сприятливою і внесла свої корективи… Тож того разу побувати на всіх вершинах не вийшло…

Однак, на щастя для любителів трейлу, від своєї затії майбутні організатори скай-марафону не відмовилися. Пройшло майже десять років. Робота. Навчання. Подорожі, походи і сплави… І ось, у 2014 році Максим не витримав:

– Я вирішив йти сам. З собою мав 35-ти літровий наплічник, запас їжі, спорядження, взув трейлові кроси… Склалося все далеко не так ідеально, як планував. Десь відхилявся від маршруту, тож намотав 70 з лишком кілометрів. Але пройшов усі двухтисячники на Чорногірському хребті орієнтовно за 14 годин.

За рік хлопці продумали та оптимізували маршрут і ось у 2015 році, на початок липня було оголошено перший старт. Змагання проходили аж на 5-и дистанціях: основна дистанція “марафон”, “нічний марафон”, “естафета”, “півмарафон” і “вертикальний кілометр”. Забіг викликав не аби яку зацікавленість серед бігунів і не тільки.

Перший старт Chornohora Sky Marathon (фото: rakhiv.net )

– Нам було цікаво спостерігати за змаганням між кількома «кастами» атлетів – каже Дмитро, – реєструвалися і гірські бігуни, триатлети, орієнтувальники, туристи, бігуни по шосе – всім кортіло спробувати свої сили та підкорити найвищі точки України за відведений ліміт часу.

На першому скай-марафоні Чорногірським хребтом перемогу на основній дистанції здобув Юрій Клім – триатлет і досвідчений трейлранер, тренер, який наступні два роки ще двічі піднімався на подіум основної дистанції та дистанції-супутника. Серед жінок – перемогла Христина Братасюк, відкривши лік своїм трьом поспіль перемогам на цій дистанції наступні роки.

Хоча, перший Chornohora Sky Marathon був ще далеко не тим стартом, яким його бачили засновники, старт дав змогу виявити ті пробіли в організації, покращення яких за наступні кілька років і зробило забіг таким популярним.


Що ж собою являє Chornohora Sky Marathon сьогодні?

Фото: Chornohora Sky Marathon

Нині, Chornohora Sky Marathon – це дві дистанції, на яких змагаються учасники: «довга», основна – близько 60км з набором висоти майже 3000м та «коротка», дистанція-супутник – 23км із набором близько 1200м.

Основна дистанція починається із с.Луки і перші 12км проходять по грунтовій дорозі практично без набору висоти. Далі йде крутий підйом до вершини Піп-Іван (2028м), протягом якого учасники мають набрати більше 1000м. Після цього – учасники рухаються Чорногірським хребтом повз о. Бербенескул через найвищі точки маршруту – Говерлу (2061м) та Петрос (2020м), після яких на них чекає майже 15км спуск до с.Кваси, де розташоване фінішне містечко.

Дистанція-супутник починається із урочища Козьмещик. Учасники піднімаються майже 8км до вершини Петроса, а далі – тим самим маршрутом, як і атлети на основній дистанції спускаються до с.Кваси.

За хорошої погоди, яка супроводжує старт вже другий рік поспіль, обидві дистанції дають змогу відчути велич Карпат та насолодитися неймовірними краєвидами!

На фініші – медаль-фінішера, паста-паті, вода, пиво від Партнерів забігу та, звісно, – багато спілкування. Для переможців – окремі подарунки та призи.

У 2018 році на дві дистанції Чорногірського марафону було зареєстровано майже пів тисячі учасників – 490 чоловік з 12 країн світу!

– На наступний рік, напевно, доведеться вводити ліміт учасників, – каже Маша Москалець, яка посилила команду організаорів з 2017 року – принаймні ми розглядаємо зараз такий варіант.

Фініш Поліни Захарової (фото: Chornohora Sky Marathon)

Примітно, що з кожним роком серед учасників зростає частка представниць прекрасної половини людства (майже третина) та зростає конкуренція з їхнього боку чоловікам. Так, Поліна Захарова і Юлія Тарасова у 2018-ому посіли 5-е і 6-е місця в абсолюті на основній дистанції 60км лише на кілька хвилин поступившись Сергію Сапізі та Артему Слотіну, які прибігли на 3-ій та 4-ій позиції відповідно (усі результати – тут, пост-фінішні інтерв’ю з переможцями – тут).

Із нововедень 2018 року – поява забігу для дітей. На дистанціях 100, 500 і 1000м взяло участь більше 30 діток, причому наймолодшому ледь виповнилося 14 місяців! Тепер з’явився додатковий привід приїздити на старт усією сім’єю і поєднувати біг з відпочинком.

Фінішне містечко цього року теж перебазувалося на територію ресторану «Гуцульська піца під Газдівське пиво», поруч з відомим далеко за межами Квасів мінеральним джерелом «Буркут».

Слід зазначити, що Chornohora Sky Marathon – з 2017 року став одним із 4-ох стартів Ukraine Trail League (UTL), ліги яка об’єднує забіги у різні пори року на різних локаціях. Як зізнаються Дмитро та Максим, бачення створити таку лігу було з самого початку. Однак потрібен був час для отримання досвіду організації, відпрацювання маршрутів та набуття популярності трейлів загалом.


А як змінився старт очима самих учасників?

Роман Піурін, трейлранер з Дніпра, ось як коментує свої враження:

– Я справді не пропустив жодного старту UTL ліги в т.ч. і Чорногору бігав усі 4-и рази. Приємно спостерігати, що організація стартів – поліпшується щороку, а їхня атмосфера – лишається так само душевною, як на початку.

– Особисто для мене перша Чорногора – то був не аби який виклик. Вирішив зробити собі подарунок на 30 ліття – подолати марафон у горах. За плечима вже мав 2-а шосейних марафони та кілька «половинок». В горах до того – ніколи не був. Місто, де мешкаю – майже все «плоске». З весни почав тренуватися-готуватися. Дізнався для себе чимало нюансів щодо особливостей підготовки. Та й наступні роки – так само, постійно відкривав щось нове. Гори – потребують багатьох навиків, гарного спорядження та тренувань…

– Тепер – із задоволенням ділюся досвідом із усіма, хто цікавиться трейловим бігом. А таких у нас в Дніпрі з кожним роком стає все більше. На 4-ий Чорногірський скай-марафон приїхали групою близько 30 чоловік.

Ярослав Горбушко, один з героїв проекту “Гори добра також біг Чорногірський ультрамарафон вчетверте. Але – у якості тренування. Він подолав 20 з гаком кілометрів у переддень старту та мав пробігти стільки ж на наступний день, коли всі учасники вже відпочивали.

– Ноги після вчорашньої пробіжки були важкі, – зізнається Ярослав, відпочиваючи після фінішу 60км дистанції,- втім, гдаю це справді гарне тренування перед Трансальпом, ультрамарафоном у Альпах, де маю за сім днів пробігти 255 кілометрів.

А ось Олена Хашко, учасниця цьогорічного чемпіонату світу з гірського бігу на довгі дистанції, бігла Chornohora Sky Marathon вперше.

– Головною метою для мене було подолати 60 км і три гори – Піп-Іван, Говерлу та Петрос. Погода була чудовою, настрій супер, а компанія монстрів трейл-ранінгу – просто неймовірною! Конкуренція була жорсткою, втім пробігла дистанцію за 9 годин 7 хвилин. Кожну хвилину ловила себе на думці, що пробігти ультру Чорногорою – то була геніальна ідея! Хоча підйом на Петрос – то було тяжко. Там втратила чимало часу. Українська трейл ліга – найкращі організатори спортивних івентів! Дуже душевно, чудові волонтери і самі учасники – най-най кращі! Виклалася сьогодні на всі сто! Чи буду бігти Чорногору ще? Звісно!


Яким буде Chornohora Sky Marathon надалі?

Повна версія інтерв’ю на сторінці проекту “Гори добратут.

Інтерв’ю з цьогорічними переможцями – тут.Повне інтерв’ю з Організаторами – comming soon 😉


Благодійність

Чотири учасники з України (команди Klim Team Ukraine та Ukrainian Trail Stars) в рамках багатоденки GORE-TEX Transalpine-Run подолають 255 км високогір’ями Альп та одночасно візьмуть участь у благодійному проекті “Гори добра”. Його мета – зібрати 255 тис. грн. (по 1 тис. грн. на кожен км., який мають подолати учасники з України), які будуть направлені в фонд «Таблеточки» або «Повернись живим» (на вибір).

Ви також можете долучитися!

— в рамках благодійної кампанії «Таблеточки»: збираємо 115 000 грн. на закупівлю ліків для відділення онкогематології Рівненської обласної дитячої лікарні, де проходять лікування 20 дітей. Ці кошти не покриваються за рахунок держбюджету.

Підтримати можна – тут

— для «Повернись живим»: збираємо 140 000 грн. щоб купити по одному тепловізору останнього покоління Pulsar Helion для 2 та 3 батальйонів 28 бригади на передовій. Це – очі воїнів та врятовані життя.

Підтримати можна – тут


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *