Що таке трейлраннінг?Трейлраннінг (англ. trail running) – це одна з молодих дисциплін легкої атлетики, біг по природному рельєфу в рамках тренування або змагань.Згідно з визначенням Міжнародної асоціації трейлраннінга (ITRA) «трейлраннінг» це: «піше змагання в природному оточенні з можливими ділянками асфальту, але не більше 20% від загальної довжини дистанції, з обов’язковою розміткою або опублікованими GPS треком траси».Трейл проводять по різноманітним ландшафтам:

Довжина трейлових дистанцій варіює від декількох до сотень кілометрів (ультратрейли). Часто на ультратрейлах в рамках однієї гонки учасникам доводиться долати різноманітні ландшафти з різним покриттям (RaceRew #4: Стежками казкового Salomon Cappadocia Ultra Trail: враження українців). Трейл можуть бути дуже різними в плані ландшафту, покриття, довжини дистанції – це головна відмінність від кросу або гірського бігу, які мають чітко визначений тип ландшафту і стандартизовані дистанції.Ще однією особливістю Трейл є умова, що маршрут повинен бути природним, «мінімально підготованим»: трек забігу може проходити по існуючих стежках, дорогах, а також через струмки, броди, перевали і т.д. Для трейлового бігу підходить все, крім асфальту:


Далі:1. Історія виникнення трейлраннінга2. У чому перевага трейлраннінга перед звичайним бігом3. Що приваблює на трейлові старти 1. Можливість подорожувати 2. Особлива дружня атмосфера 3. Користь для здоров’я 4. Можливість випробувати себе4. Особливості підготовки до трейла5. Екіпірування для трейл 1. Кросівки для Трейл 2. Одяг для трейлраннінга – Куртка – Футболка шорти – Шкарпетки / гольфи / гетри – Сумка / рюкзак, пояс для трейлраннінга – Головний убір6. Що ще варто брати з собою на трейловие старти7. Гаджети для трейл8. Харчування і гідратація9. 8 порад початківцям трейраннерам10. Як вибрати перший старт11. 5 трейлових стартів, які варто пробігти 1. Transgrancanaria 2. Western States 3. Chornohora Sky Marathon 4. Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) 5. Salomon Cappadocia Ultra Trail


Історія виникнення трейлраннінга

Виходячи з визначення трейла стає очевидним, що трейл бігали ще наші далекі пращури на зорі цивілізації, адже ні стадіонів, ані шосе тоді не було і близько. Трейли бігали гінці королів, долаючи за день десятки кілометрів по бездоріжжю. До наших днів дійшла історія-легенда про афінського гінця Фідіппіда. Згідно записів Геродота, афіняни послали Фідіппіда за підкріпленням з Афін до Спарти. Гонець зумів подолати 230-и кілометрову дистанцію туди і назад менш ніж за дві доби! Сьогодні, у Греції проводять популярний ультрамарафон «Спартатлон», учасникам якого пропонують повторити подвиг Фідіппіда.Відео популярного ультрамарафон в Греції:

У більш пізній час, популярністю користувалися і всілякі змагання по пересіченій місцевості без розміченої стежки, з забіганням на вершини гір/пагорбів або збігання з них, як фелл-раннінг в Англії, наприклад.Проте, офіційних змагань з давньою історією, які відповідають критеріям саме трейлраннінга – не так і багато. Одна з таких гонок – Dipsea Race, найстаріший трейловий забіг в США. Змагання проводяться з 1905 року, щороку у другу неділю червня, з перервою під час Великої Депресії і Другої світової війни. Мальовнича 7,5-мильна траса від Мілл-Веллі до пляжу Стінсон близько Сан-Франциско, вважається однією з найкрасивіших у світі. Правда круті підйоми роблять її непростий гонкою. Але саме поєднання краси і складності зробили Dipsea Race дуже популярним. З міркувань безпеки та охорони навколишнього середовища, кількість бігунів-учасників у легендарному трейловом старті обмежена до 1500 чоловік. У 2018 році Dipsea відсвяткував своє 108-и річчя.


Продовження читайте на LiveLong тут.


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *