Менше двох тижнів лишається до початку 9-ого Чемпіонату світу (ЧС) з трейлраннінгу (трейлу), який проходитиме 8 червня неподалік португальського містечка Міранда-ду-Корво по трасі трейлу Trilhos dos Abutres (“Стежки стерв’ятників” та Чемпіонат світу з трейлу-2019).

Виконавчий комітет ФЛАУ 10 квітня 2019 року затвердив склад української делегації на Чемпіонат світу з трейлу. Всього до складу збірної увійшло 16 спортсменів. Хто ж із жінок цього року представлятиме Україну на змаганнях? Саме час познайомитися поближче 🙂


Даша Боднар

Насправді я займаюсь багатьма видами спорту (вело, плавання, скітур, гірські лижі, орієнтування, альпінізм) на любительському рівні й часто з гарним результатом))) Різнопланові захоплення дають мені цікавий досвід та можливість розвиватись та займатись чимось активним протягом всього року. Часто захоплення одним видом спорту дає можливість спробувати себе в іншому – так вийшло зі скітуром, який став цікавим замінником трейлраннінгу взимку.На даний час в мене 12-ть фінішів трейлових забігів з яких на 11-ти перемагала чи була у серед призерів.Казати, що якась перемога більш визначна не можу, всі вони є важливі й складають мій «тернистий» шлях розвитку. Але звісно, що остання перемога – 3-є місце на 100 Miles of Istria 2019 – Red (“Бронза” Даші Боднар на 100 miles of Istria) на даний час тішить найбільше.

Я вже в друге приймаю участь в ЧС. Від участі в минулому році лишились дуже гарні та позитивні враження і непоганий результат, тому вирішила спробувати в цьому році знов відібратися до складу збірної України.На ЧС висока конкуренція – кожна країна представляє збірну з своїх найкращих представників. В більшості країн збірні складаються з професіоналів високого рівня, які мають гарну матеріально-технічну базу, щоб присвятити цій справі весь вільний час та досягти найвищих показників.Ми ще в цьому напрямку тільки розвиваємось. Трейл є молодим видом спорту і в багатьох випадках досягнення спортсменів ґрунтується на їхньому ентузіазмі та пошуку можливості тренуватись після або поміж роботою та їздити на старти за власний кошт. Тому, наш рівень учасників хоч і є сильний, але не вистачає допомоги та певної бази щоб нормально присвятити себе тренуванням і дійсно вийти на максимальний рівень своїх можливостей.Вірю, що дуже скоро це зміниться і люди, які мають сили боротись за перемогу, зможуть отримати гідну допомогу на шляху досягнення цього)))Я ставлю за мету пробігти з найкращим результатом для себе та в межах своїх можливостей гідно представити свою країну. В мене вже набагато більший досвід та цей рік присвячувала більше часу тренуванням. Тому сподіваюсь на гарний результат))Дуже сильний склад чоловіків збірної – багато учасників мають високий ITRA performance index, досвід та можливість показати гарний результат на забігу.Серед дівчат беззаперечним лідером є Тарасова Юлія, яка кожного року показує результат на рівні лідерів-чоловіків і саме за неї я буду найбільше вболівати)))Що значить для мене виступати за свою країну? В першу чергу – це шалене почуттям гордості, яку відчуваєш в цей момент)) І відчуття єдиної команди. Ти вже їдеш виступати не як самотня одиниця, а в складі збірної де кожен зацікавлений і сприяє отриманню загальнокомандного результату. Також це певна відповідальність, яка виникає, коли починаєш розуміти що займаєш місце в складі збірної, на яке могла претендувати інша людина.

Катерина Тернова

Моє захоплення бігом сталося зовсім раптово, кілька років тому, а до цього біг, за великим рахунком, обмежувався уроками фізкультури в школі та університеті. І ось, одного разу, за обговоренням реєстрації подруги на “Color Run”, було сказано про те, що є такий забіг, як Гонка Нації, і що його складно пройти. Ну, а якщо складно, то треба ж спробувати? Власне, спробувала, сподобалося. Я брала участь і в одиночних забігах, і в складі команди 1×1, яка, до слова, здатна, як мені здається, надихнути будь-якого постаратися стати трішки краще. У мене було 3-е місце і кілька разів 2-е в складі команди. У минулому році я вперше взяла участь в трейлі на Chornogora Sky Marathon (на 23к), і мені там так сподобалося, що повернувшись, вирішила взяти участь в Wet Hills. Мені завжди подобалися гори і природа, тому Трейл – це свого роду відпочинок, просто не фізичний, а, так би мовити, «душею» 🙂

Як бачите, моя трейловая історія не дуже довга, і для мене було дуже несподівано, коли Костянтин Желєзов написав щодо ЧС. Власне, так несподівано, що я відразу відмовилася 🙂 Справа в тому, що в забігах з перешкодами пройшовши кваліфікацію (увійшовши в першу десятку фінішерів м/ж), ти можеш сам зареєструватися на ЧС або чемпіонат Європи (ЧЄ), тому я думала, що його питання – це питання про те, зареєструвалася я на ЧС з трейлу чи ні, а не питання участі в складі збірної. Це була просто якась зовсім недосяжна мета, щоб сприйняти це питання відразу правильно. Але, зрозумівши суть, звісно, мені дуже захотілося стати частиною збірної України. Перебуваючи на останньому місці в списку претендентів, потрапляння мені здавалося чимось мало ймовірним. І навіть після того, як Костя подав заявку і сказав, що всі, хто в чаті по обговоренню ЧС – вже учасники, перший час ще здавалося, що зараз щось змінитися, і моя участь скасується, – тобто це зовсім як хороший приємний сон, який не хочеш злякати, але боїшся, що ось-ось прокинешся. Загалом, я навіть мріяти не могла про таке, а тут – на тобі. І це, звичайно, більше, ніж приємно 🙂

Раніше я не брала участь в міжнародних стартах, хоча придивлялася на цей рік до Кападокії, наприклад. Важливість цього старту дуже велика! Втім, я не ставлю занадто амбітних цілей і намагаюся тверезо оцінити свої можливості. Зрозуміло, треба викластися по-максимуму, але моя мета – просто добре фінішувати.Але я думаю, що команда України досить сильна (особливо лідери) і вони вже точно зможуть поборотися за лідерство.

Олена Хашко

Мій перший старт довжиною 10 кілометрів відбувся не так давно, як би того хотілось, лише у квітні 2014 року. Власне з того моменту можна рахувати, що спорт, точніше біг, став невід’ємною частиною мого життя, і продовжує мене надихати на нові більш складніші старти. Те що декілька років тому здавалось неможливим, зараз звичайна справа.

Коли мене запитуюсь скільки марафонів, пів марафонів, інших дистанцій я пробігла, не можу дати однозначної відповіді. Проте я пам’ятаю свої перші 10 км, перший свій напівмарафон, нічний марафон Київська Русь, де не очікувано для себе, опинилась в призах, свої перші 50 км (Княжа сотня), де маючи намір спробувати свої сили зайняла місце серед призерів. Перший Київський ультрамарафон – дистанція 100 кілометрів, перший чемпіонат України з гірського бігу (довга дистанція) «Дземброня», де посіла друге місце серед дівчат. До Дземброні я в горах ніколи не була, навіть пішки, але мені настільки сподобалось, що дистанції без гір – мене вже не цікавлять. А тому відмовлятись від участі в чемпіонаті світу з гірського бігу не стала. Ті емоція, враження не порівняти ні з чим. Адже змагатись з найсильнішими бігунами всього світу – це велика честь для мене. Команда збірної України з гірського бігу виступила гідно. Нагадаю, що чемпіонат світу з гірського бігу на довгій дистанції 2018 року був проведений 24 червня 2018 року на трасі, прокладеній навколо польського міста Карпача. Спортсмени стартували та фінішували в цьому місті, а під час подолання дистанції довжиною 36 км та перепадом висот у 2110 метрів двічі забігали майже на вершину гори Снєжка (1579 метрів над рівнем моря). Власне, досвід участі в міжнародних змаганнях невеликий, проте достатній щоб зарекомендувати себе сильним спортсменом.В цьому році склад збірної України з трейлу вражає. Прийматимуть участь найсильніші та найсміливіші спортсмени країни, і це надихає. Я більш ніж просто впевнена, що наші шанси потрапити в ТОП досить таки великі, та докладатиму максимум зусиль, щоб досягти цієї мети!

Оля Донченко

Кандидат у майстри спорту з легкої атлетики; призер Чемпіонату України з марафону 2018р (м. Дніпро), срібний призер Харківського міжнародного марафону EPIKUR Kharkiv International Marathon 2018, багаторазовий переможець Strong Run, призер Race Nation, срібний призер Run Ukraine Running League 2018, Kharkiv Half Marathon 2018, бронзовий призер з трейлу Wet Hills 2018. Особистий рекорд з марафонського бігу – 2.55.18 хв.Це мої перші змагання на такому високому рівні, перший чемпіонат світу.Важко оцінювати конкуренцію на такому високому рівні, дуже хочеться потрапити в топ 20 найкращих бігунів чемпіонату.На жаль, я особисто не знайома з учасниками збірної України. В цьому місяці на одному із стартів, довелося поспілкуватися з Сергієм Поповим. Дуже приємно було потиснути руку досвідченому бігуну з трейлу, одному з найкращих в Україні. Він із задоволенням дав мені кілька порад, бо я бігаю, переважно на асфальті.

Виступати на чемпіонаті світу – для мене це велика честь та відповідальність! Цей старт один з найважливіших в моєму сезоні. Я докладу максимум зусиль, щоб показати все, на що я здатна.

Юля Божко

Порівняно з багатьма в нашій команді, надзвичайних досягнень, вважаю, у мене поки нема. Моїми улюбленими дистанціями завжди буди 50-60км, тому я їх переважно і бігаю. В 2016р. посіла 2-е місце на Tahoe Rim Trail (55km), двічі була п’ятою на Tarawera Ultra (60km, 2014 і 2016рр.). Минулого року була першою на короткій дистанції на Cappadocia Ultra Trail (38km), і 6-тою на Grossglockner Trail (50km).Чемпіонат світу бігтиму вдруге. За Україну бігла минулого року в Іспанії, найдовшу мою на сьогоднішній день дистанцію — 88 км. Вийшов майже експеримент, оскільки виходячи на старт не знала, що від себе очікувати. Найдовшою дистанцією до цього були 62км Tarawera Ultramarathon в Новій Зеландії.Не люблю наперед загадувати. Знаю, що дистанція цього року коротка і буде дуже швидкою. Маю певний час за мету, але думаю, що ті, хто опиняться на п’єдесталі будуть набагато швидшими. Я, наразі, проживаю в Британії, тому до такого набору як на ЧС готуватися складно, а до дистанції я завжди готова До того ж, намагаюся себе не порівнювати з іншими, а бігти на особисті 100%, а там вже побачимо, як піде.Я знаю, що в збірній цього року надзвичайно талановиті бігуни, тому, гадаю, є шанси показати значно кращий результат з попередніми роками. До того ж трейл він такий, що важко передбачити всі ситуації. Головне, бути готовим до того, до чого можна підготуватися, і не стресувати через те, що поза нашим контролем.Для мене виступати за Україну завжди честь. Я вже 10 років як не живу в країні, і тому, бути частиною збірної — це для мене шанс зробити свій, який би він не був малий, внесок в розбудову іміджу України як спортивної нації. Вважаю, що спорт єднає нас українців де б ми не були в світі. Особисто для мене це також можливість певним чином брати участь в житті країни, навіть поза її межами. І взагалі, просто надзвичайно приємно бачити знайомі й зустрічати нові обличчя, чути українську мову, дізнаватися про те, чим зараз живуть і як тренуються трейл бігуни на батьківщині!

Юля Тарасова

Майстер спорту з легкої атлетики, чемпіонка України з трейлу (2018, 2019рр), переможець і призер багатьох міжнародних марафонів та стартів, 23-тє місце на ЧС з трейлраннінгу в Португалії (2016р.).

Це вже буде мій 8-ий Чемпіонат світу. Брала участь у 8-и чемпіонатів починаючи з 2015 року: ЧС з трейлу, ЧС з гірського бігу і ЧС на 100км. Тільки у 2017 р пропустила у зв’язку з народженням сина.

На ЧС – завжди висока конкуренція, а на гірських стартах вона останні роки тільки зростає!

Моя мета – увійти в ТОП-30 на чемпіонаті, хоча, звичайно, буду намагатися і вище).Цього року поїде повний склад збірної поїде і, думаю, можна командою поборотися за ТОП-10 у заліку по жінкам. Даша відмінно стартувала в Хорватії і, думаю , Юля Божко теж в хорошій формі. Тож гадаю, по жінках командний залік буде трохи вищим, ніж минулі роки.

Я дуже рада виступати під прапором України і пишаюся, коли вдається фінішувати з хорошим резултьтатом! Для мене ці змагання мають особливий статус, його складно передати словами, потрібно тільки зануритися в атмосферу, пережити її зсередини і все зрозумыти… Це – велика гордість і честь представляти рідну країну на таких важливих стартах, як ЧС, і так важливо показувати гідні результати і представленість повної команди й відповідно командного заліку, чим може, до речі, похвалитися не кожна країна, яка виступає на ЧС!

Щиро вірю в те, що коли небудь і ми зможемо похвалитися великою командою підтримки, як в інших країнах: тренера, психологи, дієтологи, масажисти і помічники на пунктах харчування, які так важливі і необхідні…

Яна Кулікова

Донецький Ironman 2013 байк-тріатлон – 1-е місце; «Київська велосотка» (в категорії МТБ, 2014р.) – 2 місце; Трейл “Вовче горло” (2015р.) – 2 місце; Wizz Air Kyiv City Marathon 2015 – 1-е місце; GIMBA Sky Run (2015р.) – 1 місце; «Kitaevo XC & Trail Run» (2016р.) – 2-е місце; Zachodnia Liga MTB (open mini, 2018р.) – 1 місце; Trójmiejski Ultra trail (2019р.) – 1-е місце.У великому спорті чи в професійному ніколи не була і вже, напевно, не буду, але спортивна активність завжди супроводжувала мене на усіх моїх життєвих етапах. Це щось подібно до золотої середини, ніби щось більше уроків фізкультури в школі але менше чемпіонства, ніби і не профік але вже і не початківець. Аматор! Любитель! І взагалі, саме така золота середина мені до душі, бо від душі і з душею)))

Ніколи не “відчеканювала” якусь одну дисципліну. Завжди було цікаво спробувати щось нове. Спочатку мене потягло у гори: рюкзак, «карімат», палатка, «спальнік» – романтика! Поки гуляла хребтами, придивилася до скель. З’явилось в моєму житті скелелазання. Тренувалася на скалодромі але і часто їздила на живі скелі до Криму. Мабуть це стало головною причиною мого захоплення горами. Почала займатися альпінізмом. Кожен рік їздила на альпзбори на Кавказ! Отримала другий розряд з альпінізму. В горах познайомилася з цікавими людьми, які розповіли мені про мультигонки. Це змагання на витривалість. Мене затягує по самі вуха – динаміка, рух, адреналін нон-стоп. Беру активну участь у змаганнях такого характеру. Найулюбленішими стають змагання «MILO-РЕЙД Х-КРИМ» які проводяться в АР Крим восени, взимку і на весні. Спробувала себе у різних форматах і на 24 години і на 42 годин нон-стоп. Треба відзначити пригодницькі перегони «Caucasus Adventure Race» в Росії. Це Кавказ – і це 56 годин нон-стоп. Наша команда посідає 3-є місце. В лютому 2014-го «Winter Race 360º North-East Poland». Європа. Польща – 82 години це була найтриваліша гонка і найяскравіша! В моєму житті вистачає міксу. Його не так багато але це приносить велике задоволення!

2018 рік видався зовсім не біговим. Зазвичай, у моєму активному арсеналі є усього потроху, таке собі спортивне МУЛЬТІ життя! Але 2018 рік (не зважаючи на те, що він був більш велосипедним), став для мене особливим. Особливий не тільки змаганнями, кубками, перемогами, новими знайомствами, новими містами, пригодами але і тим, що мабуть уперше в житті я намагалась ретельно готуватись до змагань, мала тренувальний план.

Звичайно, я не стала профіком і навіть не наблизилась до цієї касти люду але змогла впорядкувати своє ставлення до власного графіку!!! Це дало мені змогу перемогти в Zachodnia Liga MTB в категорії OPEN MINI серед жінок і посісти друге місце в генеральній класифікації Zachodniopomorski Puchar MTB: це ціла низка стартів протягом сезону, різна складність трас і боротьба. Боротьба з собою і з несподіваними технічними ситуаціями, які загартовували і додавали перцю до життя. Головне – це намагатися зберігати спокій і усіма силами продовжувати гру!

У 2019 році намагаюсь комбінувати бігові змагання і велосипедні, а що з цього вийде, дізнаємось наприкінці року. Моя спортивна подія 2019 року це «Троймяській Ультра Трейл». Перший ультра і одразу ж на подіум. Сама не очікувала такого результату, як і не очікувала запрошення на Чемпіонат Світу до Португалії.

Мені дуже приємно бути у команді і представляти нашу країну на такому високому рівні! Це велика честь і відповідальність. Я можу написати, що буду боротися за ТОП, але це буде не правда, бо відчуваю, що рівень моєї підготовки і досвіду в трейлах не надто високі. Втім, маю купу ентузіазму і бажання бігти до кінця, боротися за кращий результат. І мені дуже приємно бути у складі такої сильної команди як наша!


Що ж, цього року, схоже, маємо досить сильну жіночу збірну з трейлу, тож можна сподіватися на хороші результати як в індивідуальному та командному заліку!Нагадаю, що згідно регламенту – збірна команда може включати максимум дев’ять чоловіків і дев’ять жінок. Чемпіонат світу – проводиться як в особистому заліку (чоловіки/жінки), так і в командному заліку (чоловіки/жінки). У командному заліку можуть брати участь 6 атлетів з кожної гендерної групи, але лише результати трьох кращих враховуються в підсумкових результатах.Лишається тільки побажати дівчатам легких ніг та успішного виступу на Чемпіонаті світу!

А на останок – коротеньке промо-відео Trilhos dos Abutres:

Категорії: Uncategorized

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *