Бігуни по шосе – мріють пробігти всі 6-ть “мейджорів”, триатлети – потрапити на Кону, а для багатьох трейлранерів – таким “заповітним” стартом є UTMB. Чому так? І яким чином можна взяти участь у UTMB – поговоримо нижче. Адже зовсім нещодавно було відкрито Реєстрацію на старти UTMB-2019. UTMB® (Ultra-Trail du Mont-Blanc) – один з найбільш популярних і масових ультра-трейлів, який проходить в кінці серпня/на початку вересня у Альпах, навколо Монблану (4810м), по територіях Франції, Італії та Швейцарії. Дистанція складає приблизно 170 км, а сумарний набір висоти – близько 10000м. UTMB вважається одним з найскладніших ультрамарафонів у Європі.

Створено гонку було в 2003 році групою однодумців під керівництвом сімейної пари Catherine і Michel Poletti. Поступово, через популярність UTMB, з’являлися старти-супутники з меншими дистанціями (PTL – вийняток). Сьогодні UTMB – це тижневий фестиваль бігу, який включає разом з основним – 7 забігів різної довжини та складності. Де-факто – це неофіційний Чемпіонат Світу з трейлранінгу на який з’їжджається майже вся еліта і який величають – “The World Summit of Trail Running”.

Забіги-супутники:

  • YCC (Youth Chamonix Courmayeur) – забіг для “наймолодших” – 14-21рік, пролог до інших дистанцій, 15км, 1000м набору.
  • MCC (“de Martigny-Combe à Chamonix”) – забіг з пріоритетом для волонтерів та місцевих жителів – 40км, 2300м набору. Кваліфікаційні бали не потрібні.
  • OCC (Orsières-Champex-Chamonix): часто називають «ознайомчим стартом UTMB», покриває 55км і 3,500м набору. Ліміт на проходження дистанції: 14,5год.
  • CCC (Courmayer-Champex-Chamonix): забіг довжиною 101км з набором 6,100м та лімітом часу 26год. і 45хв.
  • TDS (Traces des Ducs de Savoie): одна з найтехнічніших дистанцій. У 2018 році її довжина складала 119км з набором 7,250м, з лімітом часу 33 години. У 2019 – це буде близько 140км та 9000м набору.
  • PTL (Petite Trotte à Lèon): виключно командна гонка (2-3 особи), маршрут якої змінюється щороку, з мінімальною кількістю пунктів підтримки та навігацією по GPS. У 2018 році загальна дистанція складала 290км і 26,500м набору. Офіційних переможців немає. Часовий ліміт 151:30 годин.

UTMB

Траса UTMB значною мірою повторює туристичну дорогу Tour du Mont Blanc – маршрут, подолання якого всередньому займає дев’ять днів. Еліта трейлранінгу долає 170км і 10000м набору приблизно за 20 годин, “звичайні смертні” трейлранери – за 30-45 годин.

Маршрут: проходить через три країни – Францію, Італію та Швейцарію.

Висота: старт із містечка Шамоні (1000м над рівнем моря), найвищі точки – 2500м.

Ліміт часу: 46,5 години.

Особливості старту: старт о 18:00 – тож щонайменше частину дистанції доведеться бігти вночі, а для більшості учасників – фінішну частину (другу ніч) – також.Погодні умови: часто – спека вдень та сніг, дощ і температурою до -9°C вночі на перевалах.

Призові: з 2018 року – 2,000 євро переможцю, 1500 євро за друге та 1,000 євро за третє місця, менші гонорари – фінішерам аж до 10-ої позиції.


Як же потрапити на UTMB?

Кваліфікаційні бали

Для того, щоб у гонках серії UTMB (чи дистанції-супутники, окрім МСС) стартували люди з певним досвідом трейлранінгу, організатори ввели систему відбору по кваліфікаційних балів набраних на трейлових забігах. Цю систему, власне, розробила ITRA – організація, про яку докладно поговоримо нижче. Отож, успішно подолавши дистанцію трейлу, який сертифіковано ITRA – можна набрати від 1 до 6 балів. Для реєстрації на UTMB потрібно мати не менше 15 балів у максимум трьох гонках за два роки (наприклад : 6+4+5 або ж 5+5+5 і тт.п.). Для інших гонок кількість потрібних балів – відрізняється.

Зверніть увагу, не всі старти, які сертифіковані ITRA і дають бали, можуть бути кваліфікаційними саме для UTMB. Перевірити, чи старт у якому Ви брали/плануєте брати участь знаходиться в списку кваліфікаційних для UTMB можна – тут.

Лотерея

Оскільки тих, хто має необхідну кількість кваліфікаційних балів і хоче взяти участь у UTMB (або ж ССС, TDS, OCC) все одно приблизно вдвічі більше ніж слотів проводять лотерею. Причому, якщо Ваша спроба не була вдалою, Ви наступного року при подачі аплікації на той самий старт – у “лотерейному кошику” замість 1-ї заявки матимете дві, що значно збільшує шанси на успіх.

Участь без лотереї. Еліта

Без лотереї – можлива участь елітних бігунів з високими показниками index performance (що це за індекс, скажемо трохи нижче). Яким має бути рівень, щоб вважатися “елітою” для UTMB, можна побачити на цій табличці:

Зараз в Україні, наприклад ТОП-6 чоловіків та жінок за index performance поки мають ось такі показники.

Але слід враховувати, що у Європі трейли бігають вже не один десяток років, в той час як у нас він тільки набуває популярності.

Участь без лотереї. Благодійність

Ще один з варіантів потрапити на UTMB без лотереї – сплатити 2000 євро у один з благодійних фондів з якими співпрацює оргкомітет гонки.

Всього – доступно 140 таких слотів. Однак, організатори наголошують – що внесок звільняє тільки від участі в лотереї. Для участі у тому чи іншому старті серії UTMB аплікант-благодійник так само має набрати необхідну кількість кваліфікаційних балів.


Про ITRA, ITRA-бали та index performance

Оскільки ми згадували про ITRA та index performance, щоб картина про світ трейлранінгу була більш цілісною:), слід поговорити про це докладніше.ITRA (International Trail-Running Association) – це Міжнародна Асоціація Трейлранінгу, яку було створено в 2013 році. Основними завданнями асоціації є розвиток трейлранінгу (в т.ч. підвищення безпеки забігів, підтримання етичних цінностей, охрона навколишнього середовища, боротьба із допінгом), підтримка співпраці з національними федераціями та проведення міжнародних чемпіонатів. На сьогоднішні ITRA об’єднує 855 організаторів з 78 країн світу. Членами ITRA є близько 3000 спортсменів з 83 країн світу (+понад 30тис. безкоштовних акаунтів). На діаграмі нижче можна бачити розподіл членів ITRA по континентах.

В контексті UTMB – важливо, що саме ITRA проводить сертифікацію забігу та нарахування кваліфікаційних балів (їх ще часто називають бали ITRA) для організаторів гонок по всьому світу. Безкоштовно – для членів ITRA та платно для всіх інших. Якщо трейл у якому Ви брали участь сертифіковано ITRA – Ви та решта учасників гонки автоматично потрапляєте до фінішних протоколів на сайті ITRA та їхньої бази даних. На даний момент в базі даних ITRA знаходяться результати 917 000 атлетів, з них понад 30 000 мають акаунти на сайті ITRA.Важливо пам’ятати, що у фінішному протоколі буде значитися прізвище та ім’я, які Ви зазначали при реєстрації. Тому треба слідкувати, щоб на всіх гонках написання Вашого прізвища та імені у англомовній транслітерації були однакові. Інакше, система автоматично створить кілька акаунтів куди “розпорошаться” Ваші результати.

Index Performance – створено для того, щоб відстежувати зміни показників атлета і мати можливість порівнювати їх з показниками інших атлетів з урахуванням того, що вони можуть ніколи не зустрічатися на одних і тих самих змаганнях. Index Performance не є міжнародним рейтингом трейлраннерів. Але. На нього часто орієнтуються організатори змагань та спонсори. Наприклад, надаючи можливість атлетам з індексом вище певного показника реєструватися як еліта, безкоштовно і т.д.

У розрахунок індексу приймаються 5 кращих результатів атлета за останні 36 місяців.

Докладно про те, як ITRA оцінює складність забігів, як рахується рейтинг атлетів – можна почитати у публікації пердставника України в ITRA – Валерія Шипунова (ITRA — рейтинг бігунів та оцінка забігів).


Чи справді варто взагалі бігти UTMB чи котрийсь зі стартів серії?

Перш ніж кидатися реєструватися на доступний Вам старт серії UTMВ слід добре подумати(!) і зрозуміти, наскільки це зараз Вам потрібно і доречно.Дві з половиною тисячі атлетів на забігові – це і довгі “хвости” учасників на старті, “тягнучки” на деяких ділянках, значною мірою відсутність тієї “домашньої”, камерної атмосфери за яку часто так люблять трейли (“A Momentary Lapse of Reason или комбинат UTMB)… Старт о 18:00 – означає, що особливо насолодитися краєвидами Вам також не вдасться – оскільки за кілька годин після початку Ви бігтимете у темряві, а потім – будете втомлені після ночі, а останню частину дистанції знову – бігтимете вночі. А ще ж потрібно враховувати високу ймовірність погодніх примх. Тумани, дощі, сніг на перевалах – в цей час року тут типові (“12 причин не бежать (не ползти) UTMB). Крім того, стомильна дистанція і 10000 метрів набору – щонайменше означає, що треба бути в дуже хорошій формі, щоб не просто страждати і доходити дистанцію, а пробігти її у задоволення, наскільки це можливо для стомильників:) Якщо Ви набрали необхідні кваліфікаційні бали на 100км гонках – бігти UTMB (з його перепадами висоти і висотою над рівнем моря) як перший стомильник – не найкраща ідея. Можливо вартує пробігти спершу стомильник по-простіше. Все те саме, загалом, стосується і стартів-супутників. Окрім того, реєстраційні внески на старти UTMB – досить високі, так само як і не дешеві дорога та проживання.

Але, звісно, є і чимало позитивних моментів участі в такому дійстві, як UTMB. Цікава і складна траса, можливість “зануритися” в атмосферу трейлового свята в Шамоні та поспілкуватися з трейлранерами з усіх куточків Світу, побачити “вживу” і позмагатися з ТОП-атлетами – все це теж про UTMB. Свого часу, мене, наприклад, дуже надихнула розповідь Олексія Прокопенко “UTMB: как я пробежал 170 км вокруг горы Монблан”.

Цьго року, доречі, аж вісім українців брало участь на 5 дистанціях UTMB (окрім YCC та PTL), в тому числі двоє на основній – UTMB. Підсумки та враження наших учасників на дистанціях:

MCC і TDS (частина 1)

OCC i CCC (частина 2)

UTMB (частина 3)


Як зареєструватися на старти серії UTMB?

1. Визначаємо, скільки кваліфікаційних балів маємо зараз і які забіги доступні.

Аби швидко зорієнтуватися, що там у Вас з балами ITRA та на які забіги в рамках UTMB можете подаватися зазирніть на сторінку – how many points do I have?

Із доступних стартів (будуть позначені Ок), обираємо той єдиний (саме так, обрати можна тільки один старт!) – на який будете реєструватися.

Наприклад, у мене за останні 2-а роки всього 14 балів у 5 кваліфікаційних стартах. І за рахунок минулорічної Chornohora Sky Marathon та цьогорічного Bojko trail, які дали по 4 кваліфікаційні бали – я можу зареєструватися на будь-який зі стартів-супутників UTMB, окрім самого UTMB.

2. Проходимо пре-реєстрацію на сайті UTMB

Для цього – створюємо профіль на сайті UTMB (стрілочкою позначено відповідне віконечко), а далі, після усіх традиційних процедур верифікації – обираємо один з доступних зараз стартів та подаємо заявку заповнивши коротеньку анкету.

3. Сплачуємо депозит та чекаємо на результати лотереї.

В кінці пререєстрації, яку б з дистанцій Ви не обрали, необхідно буде сплатити депозит у розмірі 50 євро. У разі якщо Ви не виграєте “заповітний” слот у лотерею – ці гроші Організатори Вам повернуть. Якщо ж – фортуна Вам посміхнеться – депозит покриває частину загальної вартості слота.

Дедлайн подачі аплікацій – 3 січня.

Результати лотереї за тиждень – 10 січня.

Думайте. Вирішуйте. Реєструйтеся. І, маю надію – зустрінемося у Шамоні в 2019 році 😉

Категорії: УльтраСвіт

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *